Vágólapra másolva!
Jól szerepeltek a hét első kereskedési napján a nemzetközi tőzsdék. Ma már vegyesen nyithatnak a nyugat-európai börzék, mivel a görög problémák még mindig nem oldódtak meg.
Vágólapra másolva!
  • Hétfőn jó hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken, amit a Kínából érkező gazdasági ösztönzéssel kapcsolatos hírek fűtöttek. Az USA-ban egy százalék feletti pluszokban zártak a tőzsdék, míg Európában ismét a DAX és a CAC40 haladt az élen. Kínában ma is folytatódott az emelkedés, most az ingatlanszektor részvényeivel a fókuszban, ugyanis a jegybank és a szabályozók a csökkenő ingatlanpiac támogatásáról is bejelentettek intézkedéseket.
  • Ellenben Európában vegyes nyitás jöhet a tegnapi emelkedés után, mivel a görög hírek továbbra is ránehezednek a befektetői hangulatra. Tegnap Alexis Tsipras miniszterelnök arról beszélt, hogy készek megállapodni az eurózóna vezetőivel, de nem minden áron. Korábban Görögország benyújtott már egy reformcsomagot az Eurogroup pénzügyminiszterei felé, de az egyelőre nem tartalmazott elég konkrétumot. Az euró talán emiatt is gyengélkedik, az EURUSD árfolyama a múlt héten látott emelkedés után ismét lefelé veszi az irányt, jelenleg 1,078 körül ingadozik a jegyzés.
  • Az olaj árfolyama újra csökkenni kezdett és már vissza is ért a múlt heti megugrás előtti szintekre. A háttérben az áll, hogy az Iránnal való tárgyalásoktól azt várják, hogy csökkenhet a az ország ellen érvényesített szankciók szigora. Emellett pedig az is az árcsökkenést hajtja, hogy úgy tűnik, a jemeni feszültségek nem fogják megrengetni az olajkereskedelmet a térségben. A WTI 48 dollárnál, a Brent pedig 55,7 dollárnál ingadozik.
  • A jó hangulatban a BUX is emelkedni tudott, de 0,4 százalékos pluszával elmaradt az európai piacok többségétől. Az OTP egy százalék felett emelkedett, így pedig továbbra sem szakadt el érdemben az 5500 forintos szinttől. A többi blue-chip közül a Mol és a Magyar Telekom kisebb mínuszban zárt, míg a Richter 0,8 százalékos pluszt hozott össze.
  • A Mol bejelentette, hogy a TVK törzsrészvényeire tett nyilvános vételi ajánlattételt követő kiszorítási folyamat lezárult, így a Mol a TVK 100 százalékos tulajdonosává vált.
  • A Raiffeisenre vonatkozó célárát 18 euróra emelte a JP Morgan elemzője, míg ajánlását felülteljesítőre változtatta a korábbi semlegesről. A 18 eurós ár közel 50 százalékkal van a tegnapi záróár felett. A JP Morgan elemzője másfél hete az OTP részvényére is igen optimista lett, ugyanis 6950 forintos célárat határozott meg, ami akkor szintén közel 50 százalékkal volt magasabb az akkori célárnál.
  • Elon Musk újabb rejtélyes üzenetet tett közzé a Twitteren. Ahogy írta egy új Tesla termékvonal kerül majd hamarosan bemutatásra, ami nem autó lesz. A leleplezésre viszont még várni kell, arra április 30-án kerül sor. A tweetre 3 százalékot ugrott hétfőn a Tesla Motors (Nasdaq: TSLA) árfolyama, majd zárás után további 1 százalékot tett még hozzá teljesítményéhez.
  • 2,8 milliárd euróért adja el a Philips (Amszterdam: PHIA) izzó divíziójának többségi részét a Go Scale Capitalnak. A megállapodás értelmében a holland vállalat 80,1 százalékát adja el a csoportnak, a fennmaradó részt pedig ő tartja meg.
  • Az Amneal és az Actavis (NYSE: ACT) leányvállalata, az Actavis Australia egy kötelező érvényű szándéknyilatkozatot tett közzé, amelyben megállapodtak, hogy az Amneal felvásárolja az Actavis Australia generikus gyógyszer üzletágát. A megállapodás pénzügyi részletei még nem láttak napvilágot, de mindkét fél megerősítette, hogy azon fognak dolgozni, hogy a megállapodás minél hamarabb megszülessen.