Súlyos baki miatt csúszott le a választásról a fideszes jelölt

Rezsicsapataink harcban állnak - a kormány a helyén, Szimpatizánsok aláírják a Fidesz rezsicsökkentésről szóló aláírásgyűjtő ívét a debreceni Kossuth téren 2013. április 3-án
Vágólapra másolva!
Nem indulhat a május 17-i önkormányzati képviselő-választáson Veresegyházán a Fidesz–KDNP jelöltje: a jelöléséhez szükséges támogató aláírásokat ugyan összegyűjtötte, de segítői súlyos hibát vétettek.
Vágólapra másolva!

Elutasította a helyi választási bizottság a Fidesz–KDNP jelöltjének nyilvántartásba vételét, ezért Gáncs Gábor nem indulhat a május 17-ére kitűzött időközi önkormányzati választáson, ahol Veresegyház képviselő-testületébe választanak új tagot.

Hiányzott a hitelesítő aláírás

Apró, de annál végzetesebb bakit vétettek ugyanis Gáncs Gábor segítői, akik a képviselőjelölt indulásához szükséges támogató aláírások gyűjtéséhez használt ívet elfelejtették aláírni. Így hiába szedték össze Gáncs Gábornak az aláírásokat, azokat a helyi választási bizottság már nem is vizsgálta.

Az aláírásgyűjtő íveknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A választási bizottság április 13-i határozata egyértelmű: azért utasította el a képviselőjelölt nyilvántartásba vételét, mert "megállapította, hogy a jelölt által leadott ajánlóíveken nincs feltüntetve az ajánlást gyűjtő polgár neve", valamint az ajánlások gyűjtője maga nem írta alá az íveket.

Ezek pedig olyan formai kellékei az ajánlásgyűjtésnek, melyek nélkül az egész procedúra érvénytelen, tehát a bizottság érdemben már nem is vizsgálhatta a szignókat, hogy van-e köztük 16 érvényes – ennyi kell ugyanis Veresegyház 3-as számú egyéni választókerületében a jelöltállításhoz.

Kisorsolták a nevét, de minek

A helyi választási bizottság ugyan kisorsolta a majdani szavazólapon a jelöltek sorrendjét, ám az, hogy a nyolc jelölt között szerepel – méghozzá az első helyen – Gáncs Gábor neve, csak technikai dolog, indulni nem tud, és szavazni sem lehet rá – magyarázta meg az ellentmondást az Origo kérdésére a jegyző.

Két jelöltre nem is lehet szavazni majd május 17-én Veresegyházon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Garai Tamás jegyző – ő hivatalból a helyi választási iroda vezetője is – szerint ugyanis a jelölt nyilvántartásba vételét elutasító döntés nem jogerős, fellebbezni lehet ellene. Ezért muszáj volt az ő neve sorrendjéről is dönteni, bár az egyértelmű helyzet miatt nem várható az elutasító döntés megváltozása.

A jegyző közlése szerint egyébként Gáncs Gábor ajánlásgyűjtő segítőjének figyelmetlensége nem példa nélküli. Szintén jelöltként kívánt indulni a májusi választáson a független Kovács Miklós, de nála ugyanaz volt a hiba, így az ő nyilvántartásba vételét is elutasították, bár szintén kisorsolták a szavazólapra.

Úgyis csak duplázott volna

Az Origónak sikerült elérni a külföldön tartózkodó Gáncs Gábort, aki tőlünk értesült az elutasító határozatról, de nem kívánt nyilatkozni, mondván: ha hazatér, tájékozódik az ügyben. A jelöltet nagy veszteség mindenesetre nem éri azzal, hogy nem indulhat, mert már jelenleg is önkormányzati képviselő.

Gáncs Gábor ugyanis a tavaly októberi rendes önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP listájáról jutott be a képviselő-testületbe, és azért indult volna idén májusban is, hogy egyéniben nyerjen mandátumot. Így megüresedő helyét a listán utána következő párttársa vehette volna át automatikusan.

Győzelme esetén tehát eggyel több kormánypárti jelölt lett volna a testületben, ám az arányokon ez nem változtatott volna: a 11 fős testületből heten a Szolgálattal Veresegyházért Egyesület (SZOVE) képviselői, Gáncs az egyetlen Fidesz–KDNP-s, egy jobbikos van, és egy képviselő az Élhető Vidékért és Összefogás a Gyermekekért Közhasznú Egyesület (ÉVÖGY) színeiben.

Pásztor Béla Veresegyház polgármestere 1965 óta irányítja a települést Fotó: Polyák Attila - Origo

Veresegyház egyébként különleges város: a település polgármestere Pásztor Béla, aki rekorder ebben a műfajban. A 77 éves politikus az ország legrégebben hivatalban lévő polgármestere: 1965 óta irányítja Veresegyházát, előbb tanácselnökként, majd 1990-től polgármesterként. Legutóbb 87 százalékos támogatottsággal nyert – egyetlen, kormánypárti kihívója akadt.

A Fidesz–KDNP az utóbbi hónapokban sorra veszti el az időközi választásokat. Legutóbb, az április 12-i parlamenti választáson a Jobbik jelöltje győzött Tapolcán, előtte, februárban a baloldali ellenzéki pártok által támogatott független Kész Zoltán aratott győzelmet Veszprémben, tavaly novemberben pedig Újpesten az időközi választáson az MSZP-s Horváth Imre győzött.