A kínai szupergazdagok a legbevállalósabbak a világon

Kína tőzsde
A magabiztos kínai tőzsdespekuláns
Vágólapra másolva!
A nagy vagyonnal rendelkező kínai üzletemberek óriási pénzügyi kockázatokat vállalnak be, mert biztosak abban, hogy jól tudják menedzselni a felmerülő kockázatokat, illetve, hogy elérik pénzügyi céljaikat, derül ki a Business Insider írásából. 
Vágólapra másolva!

"A kínai befektetők mindig nagy elánnal vesznek részt a tőzsdei kereskedésben" - állítja Freeman Tsang, a Legg Mason alapkezelő Kínáért és Hong Kongért felelős divíziójának vezetője. A cég által készített, 25 országot felölelő globális felmérés arra volt kíváncsi, hogy miképp vélekednek a gazdag befektetők a tőzsdei felívelésről, illetve mekkore kockázatvállalás jellemzi őket befektetéseik során.

A felmérésben 4 200 személyt kérdeztek meg, köztük 250 kínait, akik átlagosan 2,5 millió dollárnyi vagyonnal rendelkeznek, és meglepetésre a kínaiak voltak a legoptimistábbak a további tőzsdei szárnyalást illetően: a válaszadók 60 százaléka további részvényvásárlásokat tervez idén.

A kínaiak nagyon hisznek a tőzsde további felívelésében Forrás: Forbes

Fő a magabiztosság

Sosem árt, ha bízunk saját magunkban és döntéseinkben, de úgy tűnik, Kínában ez sokkal jobban mehet az embereknek, hisz a megkérdezettek 93 százaléka válaszolta azt, hogy segítség nélkül is jól el tud boldogulni tőzsdei befektetései során, sőt 89 százalékuk szerint még a tervezett nyereségeket és pénzügyi céljukat is el fogják érni.

Hong Kong esetében már józanabb vélekedés rajzolódik ki, hisz ott a válaszadók 65 százaléka gondolja úgy, hogy kézben tudja tartani a részvénybefektetéseit, de ott nem bízzák a véletlenre a dolgot, több mint felük pénzügyi tanácsadó segítségét kéri a megfelelő befektetési portfólió kialakításakor.

Mire fel ez a nagy optimizmus?

A shanghai-i részvénypiac év eleje óta közel 40 százalékot emelkedett, alig egy év alatt pedig megduplázta értékét, ráadásul az árfolyamok már a hongkongi tőzsdén is egyre magasabbra, egész pontosan 2008 óta nem látott szintekre híznak. A befektetői étvágy a kínai gazdasági stimulusoknak köszönhető, és annak, hogy a részvények az elmúlt három évben a folyamatos lecsorgást követően vonzó árszintekre kerültek. Így azok a kínaiak, akik korábban a lakáspiacon spekuláltak, az ingatlanárak emelkedésének megtorpanásával a tőzsde felé vették az irányt.

Áramlik be a lakossági pénz a kínai tőzsdére Forrás: AFP

A forgalom pedig óriási, olyan dinamikusan áramlik be a pénz a tőzsdére, hogy egyre több aggasztó jelet is érzékelni. A gazdaság ugyanis lassul, ez pedig a vállalati profitkilátásokat ronthatja. Ha az ingatlanpiacon és hitelpiacon jelen levő buborék kidurran, az a profitkilátások összeomlásához vezethet.

Ráadásul a kínai tőzsdefelügyelet által közzétett jelentésből kiderül, hogy a forgalom 90 százaléka a lakosság részéről érkezik, mi több, óriási hitelből, tőkeáttétből finanszírozott pozíciók épülnek ki. Szokták mondani, hogy jellemzően a részvénypiaci ralik utolsó szakaszában szokott előfordulni, hogy a lakosság, a háziasszonyok két kézzel zsákolják a részvényeket. Márpedig Kínában most pont ez történik.

A shanhai-i tőzsdeindex (Shanghai Composite) teljesítménye az elmúlt 10 évben Forrás: Stooq.com