Eddig közel 24 ezer vállalkozást segített meg a kkv-k hitele

Vágólapra másolva!
A legfeljebb 2,5 százalékos fix kamatú Növekedési Hitelprogram már két éve segíti a mikro-, kis- és középvállalatokat. Ennyi idő alatt 23 500 vállalakozáshoz jutott el a 10 évre felvehető hitel. Ezzel együtt átmeneti jellegű termékről van szó, a jövőben újra piaci alapúvá kell válnia a vállalati hitelezésnek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank 2013. június elején indította el a Növekedési Hitelprogramot, amelynek két szakaszában eddig közel 1500 milliárd forint összegben jutott finanszírozáshoz hozzávetőleg 23500 vállalkozás, a szektor majdnem harmada. Miközben az NHP jelentősen élénkítette a vállalkozások hitelfelvételi kedvét, intenzívebbé vált a bankok közti verseny, a bankoknak pedig ismét érdekessé vált a szektor. Sikerült megállítani a kkv-hitelállomány tartós, évi 5-7 százalékos csökkenését és elkerülni a hitelbefagyást.

Az NHP első szakaszában, mely részben a bankok közötti verseny megteremtését célozta, 3 hónap alatt mintegy 700 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek, az októberben startoló második szakaszban 782 milliárdot – ez utóbbi már sokkal inkább

a foglalkoztatottságra, a hitelállomány bővítésére, a beruházások ösztönzésére és így a gazdasági növekedésre fókuszált.

A 782 milliárd forint több mint 95 százaléka új hitel, közel kétharmada új beruházási hitel.

A második szakaszban számottevően nőtt a mikrovállalkozások aránya és csökkent az átlagos hitelméret: minden második beruházási hitel 10 millió forint alatti. Továbbra is jelentős a feldolgozóipar és a kereskedelem részesedése, és a második szakaszban nyújtott hiteleknek már mintegy negyede a mezőgazdaságba irányul.

A Magyar Nemzeti Bank 2015 tavaszán egy, az NHP-val számos feltétel tekintetében megegyező konstrukciót indított el: az NHP+ keretében a jegybank nem csak 500 milliárd forintos forrást biztosít, de részt is vállal az esetleges hitelezési veszteségből. Ugyanis

az életképes, de magas kockázatú kkv-k továbbra is korlátozottan, piaci alapon sok esetben csak indokolatlanul magas felár és rövid futamidő mellett jutnak hitelhez,

emiatt számos beruházási tervükről le kell mondaniuk. Az NHP+ az év második felében futhat fel.

A jelenlegi feltételek szerint az NHP és az NHP+ konstrukcióban az idei év végéig van mód hitelszerződést kötni, jóllehet az egyes hitelrészek akár 2016 végéig is lehívhatók a legtöbb hitelcél esetében. Bár a jegybanki hitelprogramok megállították a vállalati hitelállomány visszaesését, tartós hitelezési fordulat még nem következett be. A tartós gazdasági növekedés támogatásához az MNB becslései szerint vállalati hitelállomány évi 6-9 százalékos növekedésére lenne szükség. A jövőben a vállalati hitelezés egyre inkább a jegybanki szerepvállalás csökkenése mellett valósulhat meg, így a hitelállomány megfelelő mértékű növelése jelentős kihívás elé állíthatja a hazai bankszektort.