A görögök robbantották szét a német-francia egységet

Angela Merkel német kancellár és  Francois Hollande francia államfő
Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő
Vágólapra másolva!
Vége annak az időnek, amikor Németország és Franciaország egymásrautaltsága vitte előre Európát. A legújabb görög válság miatt jól látszanak a törésvonalak - írja a Marketwach elemzője.
Vágólapra másolva!

Áthidalhatatlan szakadék keletkezett Európa két vezető állama, Németország és Franciaország között a görög válság kezelése miatt, írja elemzésében David Marsh, a Marketwatch publicistája. Szerinte a szakítás egyik jele, hogy a német kormány szerette volna elérni Görögország - legalább ideiglenes - kilépését az eurozónából, míg a franciák határozottan ellenezték azt. Görögország végül maradhatott, de felvetés már önmagában elég lehet ahhoz, hogy ez az állapot ne tartson sokáig - írja Marsh. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ráadásul azóta is szinte naponta elmondja, hogy szerinte csak a görög kilépés, azaz a Grexit lehet a jó megoldás.

Új szövetségek

Az elemző szerint Németország nemcsak gazdasága miatt magabiztos, hanem azért is, mert a közös pénz használata miatt átalakultak a szövetségek Európában.

A balti térségtől Szlovéniáig az eurót használó volt szocialista országok mind Németország és a pénzügyi konzervativizmus, azaz a szigorú, kemény megszorításoktól sem visszariadó gazdaságpolitika oldalára álltak.

Nem véletlen: ezek a gazdaságok erősen függenek a németek teljesítményétől, azaz ami a németeknek jó, az nekik is jó - és ez fordítva is igaz.

Audi-gyár Győrben is van, bár Magyarország nem eurót használ. Fotó: Bielik István - Origo

Ezzel a blokkal szemben ott áll Franciaország, amelynek elnöke újra és újra kísérletet tesz egy megszorításellenes koalíció összekalapálására.

"A következő hónapokban valószínűleg ismét felerősödnek Francois Hollande erőfeszítései, és a politikai-gazdasági folyamatok alakulásától függően Spanyolország és Portugália akár szorosabbra is fűzheti a szövetséget Franciaországgal"

- írta a Marketwatch elemzője.

A választók is beleszólnak

Hollande ugyanakkor kettős szorításban van. A szocialista párti elnök ugyanazzal a problémával kénytelen szembenézni, mint a német baloldal vezére, Sigmar Gabriel. A görögök mellett kiállni ugyanis nem kifizetődő egy választáson - Merkel eddig legalábbis csak szavazatokat szerzett a szigorral.

Hollande kevesebb mint két év múlva néz ismét választások elé, ami tovább ronthatja a német-francia viszonyt. Ha a görög mentőcsomaggal kapcsolatban még idén nyáron újabb problémák merülnek fel - ami szinte biztosan elkerülhetetlen -, Németország megint keménykedik majd, ami pedig a déli államoknak nem fog tetszeni. Hollande pozíciója annyira látványosan gyenge volt a legutóbbi brüsszeli tárgyalásokon, hogy muszáj következő alkalommal erősnek mutatkoznia, ha a választók szemében nem akarja elveszteni tekintélyét. Ha ugyanis gyengének látszik, növeli a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen, esetleg egy visszatérésre vágyó Nicolas Sarkozy esélyeit - írja Marsh.

Párizs, 2015. július 6. Francois Hollande francia elnök fogadja Angela Merkel német kancellárt a párizsi államfői rezidencia, az Elysée-palota bejáratánál 2015. július 6-án. A két vezető válságtanácskozást tart, mert az előző nap a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. (MTI/EPA/Etienne Laurent) Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A színfalak mögött régóta hűvös Németország és Franciaország viszonya.

A Marketwatch publicistája szerint a német politikusok és köztisztviselők új generációja éppen mostanában lép színre, ők pedig magabiztosabbak, türelmetlenebbek és kevésbé tisztelik a régi politikai szabályszerűségeket, mint idősebb társaik. "Schauble annak ellenére az egyik leginkább franciabarát német politikus, hogy görög-ügyben képviselt álláspontjával rendszeresen kiveri a biztosítékot a szomszédban" - írja Marsh.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter kemény álláspontot képviselet Görögországgal szemben, még nyilvánvalóbbá téve a Németország és Franciaország közötti törést Forrás: Reuters

Nem tudni, mi jön

Ezeket a folyamatokat elnézve felmerül a kérdés, hogy mi volt az a ragasztó, ami az elmúlt 25 évben ezt a két országot összetartotta? A publicistának erre is van egy megfejtése: az álca. Franciaország az erős Németország barátságának köszönhetően rejthette el a világ elől, hogy valójában mennyire gyenge, míg Németország a franciák háta mögé bújva tudta kivédeni a kritikákat, amelyek a túlzott erősödése miatt érték.

Az utolsó bekezdésben ezt írja Marsh: