Görögország megállapodott a hitelezőivel

Görög adósság – Eurócsoport tanácskozása
Alekszisz Ciprasz
Vágólapra másolva!
Görögország megállapodott a hitelezőivel arról, hogy a következő években mekkora hiányt kell elérnie Athénnak a költségvetésben. Emellett már majdnem kész a következő hitelcsomagról szóló megállapodás. A görög tőzsde jól fogadta a híreket.
Vágólapra másolva!

Megállapodás született augusztus 10-én, hétfő éjjel a görög kormány és hitelezői, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között a görög államháztartás 2016-os célszámairól. Egy görög kormányzati illetékes elmondta:

Görögországnak a hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát elérő elsődleges - vagyis az adósságszolgálat nélkül számított - többletet kell elérnie 2016-ban, a rá következő évben pedig 1,75 százalékot.

Idén legfeljebb 0,25 százalékos deficittel zárhat a görög államháztartás.

Küszöbön a megállapodás

Az athéni kormány és a nemzetközi hitelezők a Görögországot a csődtől megmentő újabb, immár harmadik mentőcsomagról tárgyalnak, amelynek összege 86 milliárd euró, és amelynek fejében számos kiigazítást kell megtennie a mediterrán országnak. Bennfentesek szerint küszöbön áll a teljes - többek között a görög bankrendszer szanálásának részleteire és a görög állami vagyonelemek értékesítésére is kiterjedő - megállapodás.

Technikai részletek

Alapvetően összeállt a Görögországnak három évre szóló 86 milliárd eurós hitelmegállapodás, már csak néhány technikai jellegű apróság hiányzik - jelentette be a görög pénzügyminiszter hétfőn reggel. Evklídisz Cakalotosz a csaknem 23 órás monstre tárgyalás után azt mondta, hogy fölszállt a fehér füst, már csak néhány apró technikai kérdésben kell egyeztetni.

A miniszter nem tárta fel, hogy még mi hiányzik a végleges megállapodáshoz.

A politikusoké a terep

Kedden az Európai Bizottság szóvivője azt jelentette be, hogy

technikai szinten létrejött a megállapodás Görögország és hitelezői között,

mostantól a politikusoké a szerep. Annika Breidthardt azt mondta, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán egyeztet Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel, miután már hétfőt tárgyalt a görög miniszterelnökkel és a német pénzügyminiszterrel.

A szóvivő bejelentette azt is, hogy még kedden telekonferenciát tartanak az euróövezet pénzügyminiszter-helyettesei.

Feltételek

Eközben a görög állami televízió már azt közölte, hogy a következő napokban, várhatóan már csütörtökön a görög parlament elé kerül jóváhagyásra a megállapodás szövege.

A parlament két fejezetből álló törvényről dönthet, az egyik a hitelmegállapodásról szóló tervezet, a másik pedig azokat a feltételeket sorolja fel, amelyeket a kormánynak kell teljesítenie a segélyért cserébe.

Amennyiben az athéni parlament csütörtökig dönt, pénteken kerül sor az euróövezet pénzügyminisztereinek ülésére, vagy videokonferenciájára, ahol jóváhagyják a harmadik segélycsomagot.

A görög parlament már a héten dönthet a hitelcsomagról Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A tőzsde jól fogadta

A hírekre reagálva kedden 9 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a görög bankok részvényeinek mozgását összesítő index a kereskedés kezdetén, nagyobb mértékben a börze irányadó mutatójánál. A görög tőzsde ötheti kényszerszünet után az előző héten hétfőn nyitott ki először.

Kedden az irányadó tőzsdemutató 1,6 százalék pluszban állt a kereskedés indítása után mintegy 10 perccel a hétfői 2,06 százalékos erősödés után. Valamennyi vezető banki részvény erősödéssel kezdett. A papírok közül kedden az Attica Bank indított a legnagyobb, 12 százalékos emelkedéssel, miután hétfőn 14 százalék nyereséggel a Bank of Piraeus zárt a legjobban az ágazati papírok közül.