Veszélybe került a béke Ukrajnában

This handout picture taken and released by the Presidential press-service shows Ukrainian President Petro Poroshenko speaking to deputies of the platform during the  parliamentary session in Kiev on February 10, 2015.  Ukrainian Rebel rockets hit Ukraine'
Petro PorosenkoAFP PHOTO/ PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE/ MICHAIL PALINCHAK
Vágólapra másolva!
Kijev és az EBESZ képviselői ultimátumként értékelték azt a dokumentumot, amelyet az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok terjesztettek elő az összekötő csoport politikai alcsoportjának minszki ülésén.
Vágólapra másolva!

Az alcsoportban Kijevet képviselő Roman Bezszertnij szeptember 23-ai, szerdai ukrán híradások szerint kijelentette, hogy a szakadárok a válság tárgyalásos rendezésére életre hívott - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - háromoldalú összekötő csoporttal folyatott párbeszéd megszakadását kockáztatják.

Kedden az ülés előtt a kontaktcsoporttal folyó tárgyalásokon az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaságot képviselő Vladiszlav Dejneho bejelentette, hogy a szakadárok készek a helyhatósági választásokat 2016. február 21-re halasztani a Donyec-medencében. Ezzel szemben viszont az általuk előterjesztett intézkedési tervben az szerepelt, hogy voksolást a kihirdetett időpontokban, azaz a donyecki szakadár területen október 18-án, a luhanszkin pedig november 1-jén tartanák, és csak a kistelepüléseken rendeznék később, jövő február 21-én.

Alkotmányba rögzítenék az elszakadást

Ukrajna-szerte október 25-én rendezik meg a helyhatósági választásokat, és Kijev ragaszkodik ahhoz a szakadár területeken is ebben az időpontban, az ukrán jogszabályok és a nemzetközi normák szerint rendezzék meg a voksolást. Az ukrán vezetés értelmezése alapján ugyanis azt írja elő a februárban megkötött minszki megállapodás, hogy az ország egész területén - beleértve a szakadár népköztársaságokat - egy időben, összehangoltan az ukrán és a nemzetközi előírásoknak megfelelően kell a helyhatósági választásokat megtartani.

Ráadásul a dokumentumban a szakadárok egyebek mellett azt követelik, hogy az általuk megszövegezett alkotmánymódosításról szavazzon az ukrán parlament, elvetve az első olvasásban már elfogadott, az államfő által beterjesztett változatot. Korábbi hírek szerint a szakadárok ragaszkodnak ahhoz, hogy az ukrán alkotmányban legyen rögzítve az általuk megszállt területek különleges jogállása.

Nem tarthatnak saját választásokat

"A politikai alcsoportban mindent megtettünk annak érdekében, hogy az ukrán jogszabályokkal ellentétesen ne rendezzék meg a szakadárok saját választásaikat, mert ezzel gyakorlatilag meghiúsítanak minden további tárgyalást a válság békés rendezésére" - hangsúlyozta Bezszmertnij.

Kijev több ízben jelezte, hogy ezúttal nem fog egyszerűen szemet hunyni afölött, hogy a szakadárok saját elképzelésük szerint rendeznek választásokat, figyelmen kívül hagyva a voksolások rendjét szabályozó ukrán törvényeket és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) előírásait figyelmen kívül hagyva.

Petro Porosenko azt mondta, ha a szakadárok saját választásokat tartanak, azzal vége a békének Forrás: AFP/Presidental Press Service/Michail Palinchak

Vége lehet a békének

Porosenko elnök nemrég leszögezte, hogy a minszki békefolyamat végét jelentheti az, ha a szakadárok megrendezik "illegális álválasztásaikat". Pavlo Klimkin külügyminiszter pedig egy szerdán közölt interjújában kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem fog sikerülni befagyasztania a konfliktust a Donyec-medencében, ahogy Hegyi-Karabahban vagy a Dnyeszter-melléken. A közelmúltban elhangzott kijevi nyilatkozatok arra utalnak, hogy a válság ismét kiéleződhet Kelet-Ukrajnában, ha a szakadárok nem állnak el a külön helyhatósági választások megrendezésétől.