Eljöhet a brit-kínai aranykor

Trend, katalin hercegnő hszi csin-ping kínai elnök állami bankett ünnepség vilmos herceg erzsébet királynő
Chinese President Xi Jinping (R) raises a glass with Britain's Catherine, Duchess of Cambridge, during State Banquet hosted by Britain's Queen Elizabeth II (unseen) at Buckingham Palace in London, on October 20, 2015, on the first official day of Xi's state visit. Chinese President Xi Jinping arrived for a four-day state visit as the government of Prime Minister David Cameron seeks stronger trade ties with the world's second-largest economy. AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a kölcsönös függőség Kína és az Egyesült Királyság között – mondta a brit törvényhozók előtt Hszi Csin-ping. A kínai elnök londoni látogatása során elsősorban Kína szoros kapcsolataira utalt a brit pénzügyi szektorral. Aranykor köszönthet be a brit-kínai partnerségben?
Vágólapra másolva!

A Parlament mindkét háza előtt tartott beszédében Hszi Csin-ping kínai elnök kiemelte az Egyesült Királyság vezető offshore jüan kereskedelmi pozícióját Hongkongon kívül, és hangsúlyozta az ország úttörő szerepét a jüanban denominált állampapírok kibocsátásának területén. Megjegyezte emellett, hogy Nagy-Britannia volt az első nagy nyugati ország, amely jelentkezett az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankba – írja a Bloomberg. Az elnök szerint a jelenlegi négy napos látogatása lehetőségként szolgál a két ország számára, hogy kétoldalú kapcsolataik „új magasságokba” emelkedjenek.

Kelet felé menetelnek Forrás: AFP/Mark Ralston

Függőségek és érdekek

Miközben az elnök jelezte, hogy az Egyesült Királyság és Kína kölcsönös függősége egyre nő, hangsúlyozta a két állam közös érdekeit, és kifejezte meggyőződését az iránt, hogy Kína és Nagy-Britannia népei számára új lehetőségeket nyílhatnak meg, és új szintre emelhetik a két nemzet kapcsolatát.

A látogatásra akkor került sor, amikor kiderült, hogy több ezer embert bocsájtanak el a brit acéliparból,

mivel a szektor komoly gondokkal küzd, sokak szerint elsősorban az olcsó kínai import miatt.

Kína nemzetközi cégekkel való viszonya amúgy sem egyszerű. Az elnök külön hangsúlyozta a törvény erejét, mivel aggodalmak merültek fel, hogy a brit vállalatok nem egyenlő feltételek mellett léphetnek pályára az ázsiai gazdaságban. A kínai szabályozók egyébként visszautasították azon állításokat, hogy a vizsgálatok nem fair módon vettek célba külföldi társaságokat, miután tavaly a GlaxoSmithKline rekordösszegű bírságot kapott egy vesztegetési ügyben.

A brit konzervatívoknak első embere 3 900 új munkahelyet remél a kínai együttműködéstől. Forrás: Origo

Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy céljuk a törvény előtti egyenlőség, és egy olyan állam működtetése, amely tekintettel a különleges kínai jellemzőkre kiemelt hangsúlyt fektet a törvények betartatására és segíti egy törvénytisztelő nemzet felépítését.

Az aranykor

A kínai elnök látogatása egy újabb jele annak, hogy David Cameron kormánya tovább nyit az ázsiai óriás felé, véget vetve a két évig tartó fagyos diplomáciai viszonynak, melyet a miniszterelnök 2012-es találkozója idézett elő a Dalai Lámával. Az Egyesült Királyság arra törekszik, hogy Kína legjobb nyugati partnere legyen, és egy „aranykort” szeretne elhozni a két ország között – mondta még szeptemberben George Osborne pénzügyminiszter.

– jelezte a Bloombergnek Michael Metcalfe, a State Street Global Markets vezető makrostartégája. Meglátása szerint az Egyesült Királyság egy kicsi, nyitott gazdaság, szóval szüksége van a gazdasági kapcsolatokra és a befektetésekre.

Közel 4 ezer új munkahely

Cameron hétfőn közölte, hogy a kínai elnök látogatása több mint 30 milliárd font (46 milliárd dollár) értékű befektetést hozhat.

Ez pedig mintegy 3 900 munkahely létrehozását jelentené a brit gazdaságban, olyan szektorokban, mint a kreatív ipar, a kiskereskedelem, az egészségügy, a technológia, a pénzügyi szolgáltatások, a repülés vagy az oktatás.

„Ahogy a kínai-brit átfogó stratégiai partnerség idén a második évtizedbe lép, ragadjuk meg a lehetőséget, és dolgozzunk együtt egy még szebb jövő érdekében” – mondta Hszi Csin-ping kedd este, a Buckingham Palotában tartott rendezvényen.