Kína folyamatosan osztja a pofonokat az amerikaiaknak

box Kína küzdelem hangulat
In this picture taken on July 18, 2015, China's "IK" Yang Lian Hui competes against Argentina's Cesar Cuenca during their International Boxing Federation (IBF) junior welterweight world title at the Venetian's Cotai Arena in Macau. AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE
Vágólapra másolva!
Kínának közel 200 milliárd dollárnyi forrást kellett előteremtenie, hogy belassult gazdaságát beindítsa, amihez főleg az amerikai állampapírjait áldozta be. Az USA legnagyobb hitelezője a teljes amerikai politikai vezetést kétségbe ejtette. Az amerikai alapkezelők azonban színre léptek, és kevertek egyet a kártyán.
Vágólapra másolva!

Kína hiába kezdett nagyobb amerikai állampapír eladásokba, soha nem látott vételi érdeklődés látni az amerikai alapkezelők, sőt a lakosság részéről is a kötvények iránt, melynek köszönhetően 2012 óta első alkalommal mértek részesedés növekedést a közel 13 ezer milliárd dollárnyi amerikai állampapírpiacon - írja a Bloomberg.

Soha jobbkor

Az időzítés igen érdekes, de jókor jön, hisz Kína – az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője – drasztikus mértékben szabadult meg az amerikai állampapíroktól. A gazdasági belassulással küszködő ország 1,4 ezer milliárd dollárnyi (az éves magyar GDP tízszerese) kötvényt tart a kezében, és a mostani eladásoknak köszönhetően csökkent a részesedése, amire 2001 óta nem volt példa.

Az egyre nagyobb kínai kitárazás ellenére is folyamatosan csökken a 10 éves amerikai állampapírhozam, újra 2 százalék alá bukva, ami sokakat meglep. Ugyanakkor a folyamatnak van egy negatívabb olvasata is, tudniillik a folyamatos kötvényvásárlások mögött az amerikai gazdaság gyengébb teljesítménye, az elégtelen bérnövekedés és az alig mérhető infláció is szerepet játszik, aminek köszönhetően veszélybe került a Fed idei kamatemelése. Így inkább állampapírba fektetik pénzüket az alapkezelők és a lakosság is. Persze így kedvező kamat mellett tud továbbra is forrást bevonni az amerikai kormányzat.

Az amerikai 10 éves állampapír hozamának alakulása az elmúlt 10 évben Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Az amerikai alapkezelők az idei aukciókon értékesített 1,6 ezer milliárd dollárnyi amerikai állampapírok 42 százalékát viásárolták meg, ez pedig a pénzügyi válság kirobbanása óta a legnagyobb mértékű kereslet, meghaladva a 2011-es 18 százalékos amerikai felvásárlási rohamot. Összesen közel 4,3 ezermilliárd dollárnyi amerikai állampapír van jelenleg amerikai kézben.

Az amerikai alapkezelők megnövekedett étvágya az amerikai államkötvények iránt. Forrás:Bloomberg, Treasury Department

Sírnak a kínaiak után

Az amerikai gazdaság számára azonban elengedhetetlen a külföldi tőke, hogy finanszírozni tudják az államadósságukat. Javarészt a határon kívülről érkező kötvényvásárlásoknak köszönhető, hogy az USA elsők között tudott kilábalni a válságból.

A külföldiek által vásárolt amerikai állampapírok nagysága 2008 óta megduplázódott,

mostanra elérte a 6,1 ezer milliárdos szintet. A legdominánsabb hitelező mind közül a kínaiak voltak, akik a nagy gazdasági boom mellett dollárt vásároltak és amerikai kötvényeket vásároltak, ezáltal is csökkentve a jüan felértékelődésének ütemét.

Fordult a kocka

Bármennyire is hangoztatta Li Ko-csiang miniszterelnök, hogy mindenáron tartani fogják a 7 százalékos növekedést 2015-ben, az év második felére ez a kijelentés hiú ábrándnak bizonyult. A kínai gazdaság az év harmadik negyedévében 6,9 százalékkal tudott mindössze bővülni, ami 2009 óta a legrosszabb teljesítmény. A sanghaji tőzsdekrach óta Kína 200 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt értékesített, amiből próbálta feltámasztani a padlót fogott kínai gazdaságot és az értéktőzsdét. Ezzel párhuzamosan a republikánus és a demokrata politikusok között egyaránt kitört a pánik, hogy

a tetemes kitettség Kína felé veszélyezteti az Egyesült Államok függetlenségét.

A Kína által tartott amerikai állampapír állomány alakulása 2000 óta Forrás: Bloomberg

Rossz helyen aggódnak

A kínaiak kivándorlása és az amerikaiak visszatérése a hazai állampapír piacra egyre jobban aggasztja az elemzőket. "Az amerikai kötvényvásárlási kedvnek köszönhetően viszonylag olcsón lehet finanszírozni az amerikai államadósságot” – mondta George Goncalves, a Nomura Holdings vezető munkatársa.

– figyelmeztet. A változó gazdasági környezet és a fokozódó aggodalom pedig újra részéve válik a gazdasági híreknek és a jegybanki retorikának. A piac már most aszerint a forgatókönyv alapján áraz, hogy a központi jegybank két százalékos inflációs célja közel egy évtizedig nem teljesül. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 15 százaléka egy éven belül recessziót vár az USA-ban, ami 2013 óta a legnagyobb arány.