Gatyába rázzák a svájci óriásbankot

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Credit Suisse 6,2 milliárd dollárnyi feltőkésítésről döntött, hogy megnyugtassa az aggódó befektetőket a pénzintézet financiális erejéről.
Vágólapra másolva!

Svájc második legnagyobb bankját a júliusban kinevezett új ügyvezető igyekszik gatyába rázni – közölte a CNBC. A bank harmadik negyedéves árbevétele alulmúlta a piaci várakozásokat. Tidjane Thiam ezután látta elkerülhetetlennek a tőkebevonást.

Alulmúlta önmagát

A pénzintézet szeptemberi zárással 779 milliárd svájci franknyi nettó árbevételt generált, míg az adózás előtt profit éppen elérte a 861 millió frankot.

Két üzletága is kínlódik mostanában.

Mind a magántőke-kezelés, mind a befektetési bank szegmens teljesítményét visszavágta az alacsony ügyfélaktivitás és pénzpiacot megtépázó nyári események.

Új utakon Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Útkeresőben

A tőkeinjekció 1,35 milliárd svájci franknyi zártkörű kibocsátást és 4,7 milliárdnyi nyilvános részvénykibocsátást takar. A befektetők elvárásaival összhangban a pénzintézet a jövőben a befektetési banki ügyleteiből némileg visszavesz, hogy a jövedelmezőbb privát vagyonkezelésre koncentrálhasson.

Amerikai fenyegetettség

– mondta a Barclays elnöke nemrégiben. Az amerikai nagybankok egy csoportja egyre nagyobb piaci részesedéssel bír külföldön, miközben hazájukban is erősítik a pozícióikat.