Új hüvelykúp jöhet a változó kor utáni tünetek enyhítésére

időskori sex szex
Mature couple smiling in swimming pool
Vágólapra másolva!
A változó kor után a nők többsége kellemetlen hüvelyi tüneteket tapasztal, és fogékonyabbá válik a fertőzésekre. Az USA-ban most a jelenlegi ösztrogén-tartalmú készítményeket felváltó új hüvelykúppal kísérleteznek, amely hatékonyan és a mellékhatások kisebb kockázatával enyhíti ezeket a panaszokat.
Vágólapra másolva!

Egy nemrégiben lezárult klinikai vizsgálat kedvező eredményei nyomán közelebb jutott a gyógyszerhatósági engedélyhez a változó kor utáni hüvelyi panaszok enyhítésére javasolt, DHEA nevű hormont (lásd kiemelt írásunkat) tartalmazó hüvelykúp.

Az új készítmény hatékony és biztonságos alternatívát nyújthat azon nőknek, akik számára a jelenleg forgalomban lévő, ösztrogén hatóanyagú hüvelyi készítmények ellenjavallottak, vagy akik kockázataik és mellékhatásaik miatt nem kívánnak élni ezekkel. A III. fázisú, vagyis széleskörű és kontrollcsoportokkal ellenőrzőtt emberi kipróbálás eredményeit az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) folyóirata, a Menopause január 5-i online számában közli.

A DHEA titkos élete

A kissé nyelvtörő nevű dehidroepiandroszteron (vagy -androszténdion) a szteroidhormonok családjába, azon belül is a nemi működéseket szabályozó szexuálszteroidok közé tartozik. Noha a vérben mérhető koncentrációja akár ezerszerese-milliószorosa is lehet a mindenki által ismert nemi hormonokénak, a férfi tesztoszteronénak és a női ösztrogénének, utóbbiakkal ellentétben a DHEA-ról sokan feltehetőleg nem is hallottak soha. Ez azért lehet így, mert egészen az utóbbi időkig úgy tartották, hogy a mellékvesekéreg (és férfiakban a here) által termelt DHEA önmagában nem hatásos nemi hormon, csupán előanyagként szolgál a tesztoszteron és az ösztrogén előállításához. Az újabb kutatások azonban kiderítették róla, hogy bár androgénnek (férfi nemi hormonnak) valóban gyengécske, az ösztrogén kétféle receptora közül legalábbis az egyiken ugyanolyan hatékony – sőt, magas szöveti koncentrációja miatt még erősebben is hat –, mint az ösztradiol, amit mindeddig a fő női nemi hormonnak tekintettek. Mindenesetre a tény, hogy a DHEA az ösztrogénnek csak bizonyos hatásait képes kiváltani, előnyére válik akkor, amikor gyógyszerként alkalmazzák, hiszen használatával elkerülhetőek az ösztrogén olyan nemkívánatos mellékhatásai, mint például az emlőmirigy osztódásának serkentése, ami az erre fogékonyakban növelheti a mellrák kockázatát.

Kívülről adagolt hormonok hiányában a menopauza után a hüvely falának szövetei sorvadásnak indulnak: a hüvelyt bélelő nyálkahártya elvékonyodik, egyre kevesebb folyadékot termel, és e csökkenő mennyiségű váladék kémhatása is a menopauza előtti savasból a lúgos irányba tolódik el.

Forrás: AFP/SPL

A váladéktermelés visszaesése kényelmetlen szárazságérzetet okoz és fájdalmassá teszi a nemi érintkezést, a kémhatás eltolódása pedig csökkenti a baktériumokkal szembeni ellenállóképességet, ami miatt egyre valószínűbbé válnak a hüvelyi és húgyúti fertőzések. A kellemetlen tünetek jelentkezése sokkal inkább a szabály, mint a kivétel: a nevezett kísérletben részt vevő nőknek például a 84 százaléka számolt be mérsékelt vagy súlyos fokú hüvelyszárazságról.

A kutatás

A hormonpótlás, azon belül is a DHEA helyi alkalmazása azonban hatékonyan képes enyhíteni ezeket a panaszokat. Ahhoz a 157 nőhöz képest, aki a vizsgálatban placebót kapott, a 0.5 százalékos (6.5 mg hatóanyag-tartalmú) hüvelykúpot naponta használó csoport tagjai 12 hét után számottevő javulást tapasztaltak.

A szex közben érzett fájdalmat 0 és 3 közötti skálán értékelve a kezelt csoport átlagpontszáma 0.36-tal jobban csökkent a vizsgálat végére. A változás nemcsak szubjektíve volt érzékelhető, hanem szövettani vizsgálat is igazolta: a DHEA-kezelés hatására a hüvelynyálkahártya felszíni rétege 8.44 százalékkal vastagodott, miközben a felszíni sejteket pótolni hivatott, ám éretlen ún. parabazális sejtek száma 27.7 százalékkal csökkent a placebó-csoport hasonló értékeihez viszonyítva.

Forrás: PhotoAlto/Vincent Hazat

A kezelt csoport szintúgy javulást észlelt a mérsékelt vagy súlyos hüvelyszárazság terén, ami a 0-tól 3-ig terjedő pontszám 0.27 pontos növekedésében tükröződött. A kísérlet résztvevőit vizsgáló nőgyógyászok nem tudhatták, ki tartozik a kezelt és ki a kontroll-csoportba, mégis úgy találták, hogy a DHEA-t használó nők különböző mutatói – úgymint a hüvelyi váladéktermelés, valamint a hüvelynyálkahártya épsége, vastagsága és színe – 86-121 százalékkal nagyobb javulást mutatott a 12 hetes kezelési periódust követően, mint az ugyanezen idő alatt placebót használóké.

Ezen túlmenően a hüvelyi kémhatásuk is az egészséges, savas irányba tolódott el átlagosan 0.66 pH-egységgel.

Kevesebb kockázat

Bár a hormonmentes készítmények, így a különböző síkosítók és nedvesítők időlegesen helyettesíthetik a hüvelyi ösztrogén-kezelést, amennyiben csak a nemi érintkezés megkönnyítéséről van szó, e szerek önmagukban nem képesek visszafordítani azokat az élettani változásokat, amelyek a problémát előidézik. A DHEA azonban ugyanúgy az okokat képes kezelni, mint az ösztrogén, csak jobbára annak kockázatos mellékhatásai nélkül.

Forrás: Science Photo Library/Gustoimages

„Ugyan hormonkészítményről beszélünk, a DHEA elsősorban az alkalmazás helyén fejti ki hatását, ezért a kúpból származó hüvelyi folyáson kívül a mellékhatásai minimálisak” – hangsúlyozza JoAnn V. Pinkerton, a NAMS ügyvezető igazgatója. „A DHEA-t a parabazális sejtek helyileg alakítják ösztrogénné, ami serkenti a felszíni sejtté történő érésüket. Ez a folyamat teljes egészében a sejteken belül zajlik, ezért nem kerül számottevő mennyiségű nemi hormon a vérkeringésbe.”

„Ez azt jelenti” – teszi hozzá Pinkerton, – „hogy a DHEA hüvelyen belüli alkalmazása nem idéz elő olyan hormonszint-emelkedést, amely serkenthetné az emlő mirigyszövetének vagy a méh nyálkahártyájának növekedését.

Ez különösen azon nők számára fontos, akiknél bármilyen okból fokozott ezen ösztrogénfüggő szövetek daganatos elfajulásának kockázata, vagy akik már átestek ilyen daganaton és tartaniuk kell a rák kiújulásától. Márpedig az ilyen daganatokkal kezelt nők gyakran súlyos hüvelyi és szeméremtesti panaszokkal jelentkeznek, amelyek biztonságos és hatékony kezelést igényelnek.”

Forrás: PhotoAlto/Patrick Sheŕndell O' Carroll

Vannak azért még kérdések

Megjegyzendő, hogy a DHEA-kezelést egyelőre nem próbálták ki sem fokozott mellrák-kockázatú, sem mellrákon átesett nőkön, és még amennyiben az amerikai hatóság jóváhagyja is a DHEA-kúp forgalmazását, az e csoportokba tartozók – csakúgy, mintha más hormontartalmú készítményről lenne szó – kizárólag az onkológus jóváhagyásával és felügyelete mellett használhatják majd.