Ázsiai pók viseli David Bowie nevét

David Bowie pók, Heteropoda davidbowie
A Heteropoda davidbowie felnőtt példányai remek vadászok
Vágólapra másolva!
2008-ban örökölte az énekes nevét az a vadászpókféle, amely valószínűleg mit sem sejt David Bowie haláláról –  a kutatók akkor jöttek rá, hogy teljesen új fajról van szó, amikor egy német család képet készített háziállatként tartott pókjáról, hogy azonosítsák be a pontos fajnevét.
Vágólapra másolva!

A Heteropoda davidbowie egy vadászpókféle, amelynek létezéséről 2008-ig egyáltalán nem is tudtunk. Ekkor írt levelet és küldött fotókat a pókról egy német család a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet egyik pókszakértőjének, Peter Jägernek, hogy segítsen beazonosítani kedvencük pontos fajnevét.

A Heteropoda davidbowie felnőtt példányai remek vadászok Forrás: Wikimedia Commons

Háziállatként fedezték fel

Jäger először úgy gondolta, hogy a szóban forgó egyed egy másik fajhoz, a rendkívül hasonló Heteropoda javanához tartozik, de aztán felfedezte az állat különleges elülső színezetét, amely egyáltalán nem jellemző az egyébként szintén így festő H. javanára. A vadászpókféle rögtön kitűnt rokonai közül – Jäger szerint könnyebb is megkülönböztetni a többi Heteropodától, hála színeinek, mivel

a többi rokonságában álló faj megkülönböztetéséhez mikroszkopikus vizsgálatokra van szükség.

Rikító színek és tökéletes vadásztudás

A rikító sárga H. davidbowie Malajzia egyes részein, Szingapúrban, Indonéziában és Thaiföldön él. A felfedezésben közrejátszó család saját példányát a malajziai Cameron-fennsíkon gyűjtötte be. A faj felnőtt példányai fákról leselkedve kapják el áldozataikat, amelyeket aztán mérgükkel megbénítanak, a fiatalabb egyedek az avarszintről támadnak.

A H. davidbowie hím példányai 15-18 milliméteresre, a nőstények 21-25 milliméteresre nőhetnek meg.

A hímek teste élénk sárga és narancsszínű szőrökkel fedett,

a nőstényeké inkább narancsos-barnás árnyalatba hajlik. A Heteropodákra jellemzően majdnem olyan széles, mint amilyen hosszú, fejtora pedig eléggé lapos.

Bowie-féle arcfestés

Jäger azért nevezte el az élénk pókfajt David Bowie-ról, mert feje környéki mintázata hasonlít ahhoz az arcfestéshez, amelyet Bowie karrierje elején gyakran viselt. Az énekesnek ezen kívül volt egy „Glass Spider” című dala is, amely szintén megihlette a pókszakértőt – ezért nem is volt kérdés, hogy a frissen felfedezett faj milyen nevet kap majd.