Vágólapra másolva!
Sapkákat, sálakat és kesztyűket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Annak jártak utána, hogy a termékek azoszínezék-tartalma nem haladja-e meg az előírt határértéket, valamint hogy a nyersanyag-összetételre vonatkozó jelölések megfelelnek-e a szabályoknak. 28 termékből tíznél talált hiányosságot a fogyasztóvédelem.
Vágólapra másolva!

Az azoszínezékekre vonatkozó biztonsági követelmények szempontjából valamennyi (28 db) termék megfelelt. Jelölés tekintetében 3 db sapka (Sovran, Heavy Tools, Meteor), 2 db sál (Cosmos city) és 5 db kesztyű (BIZOE, télico, Yong Xin, H&M) címkézése nem felelt meg.

A vizsgált

28 termék között gyermekeknek és felnőtteknek készült sál, sapka és kesztyű is volt.

Az azoszínezékek textília és bőr festésére alkalmas színezékek, kiváló színstabilitással rendelkeznek, ezenfelül nagyon sokféleképpen keverhetők. Alkalmazásuk és használatuk során azonban kiderült, hogy egyes azoszínezékek egészségre káros hatásúak lehetnek. Az azoszínezék-tartalom meghatározása a téli öltözékkiegészítők esetében is fontos, hiszen egyes azoszínezékek az emberi bőrrel tartósan vagy nagy gyakorisággal érintkezve egészségügyi kockázatot jelenthetnek esetleges rákkeltő hatásuk miatt.

28 terméket vizsgáltak, csak a címkékkel volt gond Forrás: Facebook/Mr. Golden Retriver Mali

Az előírt biztonsági követelmények szempontjából valamennyi vizsgált termék megfelelt a jogszabályban meghatározott értékeknek, azaz veszélyes,

tiltott azoszínezék alkalmazása nem volt kimutatható egyik sapkában, sálban és kesztyűben sem.

A címkék hibásak

A textiltermékek címkézésére és jelölésére vonatkozó előírásoknak megfelelően a textiltermékeken forgalomba hozatalkor tartós, olvasható, látható és hozzáférhető módon el kell helyezni a szálösszetételüket feltüntető címkét vagy jelölést. A termékek tényleges nyersanyag-összetételét mikroszkópos vizsgálattal állapították meg.

A BIZOE, télico, Yong Xin, H&M kesztyűk és a Sovran, Heavy Tools, Meteor sapkák, valamint a Cosmos city sálak esetében

a címkén nem megfelelően jelölték a szálösszetételt.

Például az egyik 100 százalék akril jelölésű termék valójában poliészterből készült – írja a fogyasztóvédelmi hatóság.