Érkezett néhány koki és saller az unióból

Orbán Viktor beszél parlament
Budapest, 2015. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök beszél Maszúd Barzanival, az iraki kurdisztáni régió elnökével tartott közös sajtótájékoztatójukon az Országház Delegációs termében 2015. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a veszteséges szupermarketeket ellehetetlenítő törvény miatt, az Európai bíróság szerint pedig a cafeteriaszabályozás ütközik uniós jogba. Az olasz miniszterelnök szerint reális lehetőség Magyarország uniós támogatásainak megkurtítása. A Tigáz kivonul Magyarországról, portfólióját a nemzeti közműcég veszi át. Áprilistól megszűnik a Tesco Mobile. Az Uber-sofőröknek taxit kell faragniuk a kocsijukból. Ez volt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság február 23-ai, keddi döntése szerint uniós jogot sért, hogy Szép kártyát és Erzsébet-utalványt jelenleg csak olyan cég bocsáthat ki, amelyik a magyarországi jog szerint jött létre. Ezzel kizártak olyan cégeket, amelyek külföldi alapításúak. Lényegében ezzel a szabállyal szorították ki 2012-ben a francia Edenredet, a Le Cheque Déjeuner-t és a Sodexót a magyar piacról. Ők fordultak az Európai Unióhoz.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a döntés után azt nyilatkozta, a magyar kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor

tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság magyar cafeteriarendszerről szóló döntését.

Kötelezettségszegés

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt, mert úgy véli, hogy az korlátozhatja a vállalkozások letelepedési szabadságát.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a brüsszeli felszólításra.

A törvény megtiltotta a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyvállalatoknak, amelyek mérleg szerinti eredménye két egymást követő üzleti évben is nulla vagy negatív, vagyis veszteségesek, és nettó árbevételük meghaladja az 50 milliárd forintot.

Több mint fenyegetés

Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy interjúban azt mondta, nem fenyegetés, hanem reális mérlegelés kérdése, hogy Magyarország és a visegrádi országok uniós támogatásait megkurtítsák, amiért nem akarnak menekülteket befogadni. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy

a visegrádi országok több pénzt kapnak az uniótól, mint amennyit befizetnek,

reméli, erre nem kell majd őket emlékeztetni, amikor elkezdődnek a következő támogatási ciklus tárgyalásai.

Orbán Viktor miniszterelnök nem sokkal később (olasz kollégája nyilatkozatától függetlenül) bejelentette, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a betelepítési kvóta ügyében.

A kormány népszavaztatna a menekültkvótákról, az olasz miniszterelnök szerint reális lehetőség, hogy Magyarország kevesebb pénzt fog kapni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Moratórium

A Klik elismerte, hogy már 2015 őszén kikapcsolási moratóriumot kért több szolgáltatótól, a szolgáltatók akkor sem kapcsolják ki a gázt 2023 helyen és a villanyt 2701 helyen, ha csúszna a számlák fizetésével. A Klik azt nyilatkozta,

pénzügyi lehetőségeikhez mérten fizetik és fizetni fogják a gáz- és villanyszámlákat.

Megoldás születhet a Klik finanszírozási problémáira, mondta Palkovics László oktatási államtitkár a köznevelési kerekasztal kedden, a fővárosban tartott második ülése után.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtök este közölte: 2016. március 1-jével az intézményfenntartó elnöki pozíciójára az oktatásért is felelős miniszter

Pölöskei Gábornét, Áder János köztársasági elnök testvérét nevezi ki.

Hízik a nemzeti közműcég leánya

A Tigáz és a Magyar Áramszolgáltató Kft. (MÁSZ) megegyezett a Tigáz magyarországi szabadpiaci gázportfóliójának átvételéről. A tranzakciót követően a Tigáz Zrt. befejezi szabadpiaci gázkereskedelmi tevékenységét Magyarországon.

A MÁSZ az Elmű-Émász Társaságcsoport tagja,

az Elmű-Émász a nemzeti közműcég tulajdonában van.

A Tigáz kivonul Magyarországról Forrás: MTI/Oláh Tibor

Nem lesz Tesco Mobile

Április 16-ától megszűnik a Tesco Mobile. A Tesco Mobile ügyfelei 2016. április 16-a után a Vodafone Magyarország ügyfelei lesznek. Az átvételről az érintett felhasználók személyre szóló, részletes tájékoztatást kapnak. A cég virtuális mobilszolgáltatóként működik, saját hálózati infrastruktúrával nem rendelkezik, a szolgáltatásnyújtáshoz a Vodafone hálózatát bérli.

Sztrájkkészültségben

A Tesco alkalmazottai sztrájkkészültségbe léptek. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elküldte a multinak a béremelésre vonatkozó javaslatait.

Ha két héten belül a bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a tescósok sztrájkolni fognak.

Munkaerőhiány a kereskedelemben

2015-ben mind év közben, mind 2014-hez képest csökkent a foglalkoztatottak száma a kereskedelemben a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint. 2015-ben éves szinten 9 ezer fővel kevesebben dolgoztak a kereskedelemben, mint egy évvel korábban.

Egyre kevesebben dolgoznak a kereskedelemben Forrás: AFP/CHRIS HONDROS

Munkahelyi balesetek

A munkabalesetek száma 7,3 százalékkal nőtt 2015-ben, amikor 21 088 dolgozó vált három napnál hosszabb időre munkaképtelenné munkabaleset miatt, míg 2014-ben 19 661. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma is emelkedett: 84 történt 2015-ben, hattal több, mint 2014-ben, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szeretné elérni, hogy munkavédelmi ellenőrzési jogot kapjanak a szakszervezetek, egyben a munkavédelmi szabálysértések súlyosabb büntetését, az ellenőrzések, valamint az ellenőrök számának jelentős növelését is szorgalmazza – közölte a szövetség.

Taxi lesz az Uberből

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint az Uber Hungary Kft. személyszállítási közvetítői tevékenységet végez diszpécserszolgálattal, noha erre nincs engedélye, ezért megsérti a vonatkozó előírásokat. Az Uber viszont azt mondja, hogy szerintük

az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, amely egy online piacteret üzemeltet.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a honlapján hozta nyilvánosságra a személytaxi-szolgáltatás szabályait. A leendő Uber-sofőröknek szánt tájékoztatás a gépkocsivezetőkkel és a járművekkel kapcsolatos feltételeket egyaránt ismerteti.

A Green Taxi zöld taxivállalat kedden elindította a Nem mindenki irigy, aki sárga: adj teret az innovációnak című kampányát. A közösségi felületeken futó kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy az egyre jobban eszkalálódó Uber kontra taxi vitában értelmes párbeszéd alakuljon ki. Az elektromos taxiflottával szolgáltató társaság kampányának üzenete egyszerű: az innováció a fejlődés záloga.

Az uberes kocsinak is sárgának kell lennie, szabadjelzővel Fotó: Polyák Attila - Origo

Marad az olcsó olaj

1986 óta nem fordult elő, ami 2015-ben és 2016-ban, hogy két egymást követő évben csökkentek volna az új befektetések az olajiparban. Az elmaradt befektetések miatt lassul a kitermelés bővülése, hiány léphet fel a piacon, ami árrobbanáshoz vezethet. 2016-ban még marad az olcsó olaj, az árak 2017-ben kezdhetnek felfelé kúszni, írta legfrissebb előrejelzésében a nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency, IEA).

Szaúd-Arábia olajminisztere amerikai olajcégek vezetői előtt mondott beszédet Texasban. A miniszter kizárta, hogy országa visszafogná a kitermelést, de azt mondta, annak befagyasztása a 2016 eleji szinten járható út.

Azoknak a cégeknek, amelyek nem tudnak olcsón, hatékonyan kitermelni, el kell tűnniük a piacról,

mondta a miniszter. Az alacsony olajár Szaúd-Arábiának is fáj, de a miniszter szerint együtt tudnak élni vele, kivárják az áremelkedést.

Egyre több a fegyver

2011 és 2015 között már nem Németország volt a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre, hanem Kína. Az első két helyen változatlanul Amerika és Oroszország állt, kivitelük 27 és 28 százalékkal nőtt. A legnagyobb fegyverimportőr India volt, az eladott nehézfegyverek közel felét ázsiai és óceániai országok vették meg, negyedük a Közel-Keletre ment. A világ fegyverkereskedelme 14 százalékkal nőtt, írta jelentésében a svéd nemzetközi békekutató intézet (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI).