Erős és titokzatos jelek érkeznek a Tejút szívéből

univerzum, halál
A világegyetem fénye egyre halványodik
Vágólapra másolva!
Különösen erős jelek érkeznek a Tejút szívéből, a Harvard tudósai a sötét anyag megsemmisülésének tulajdonítják őket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszak felfedezései alapján bátran kijelenthető, hogy az asztrofizika aranykorában élünk, exobolygók (naprendszeren kívüli égitestek), összeolvadó fekete lyukak, gravitációs hullámok terpeszkednek az újságok címoldalain.

A világegyetem legrejtélyesebb alkotórészére, a sötét anyagra viszont idáig nem sikerült rálelni.

A sötét anyag – aminek a létezését többen vitatják – természetét sűrű homály fedi. A Planck műhold mérései alapján az ismert univerzum 4,6 százalékát alkotja „normál”, vagyis látható anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia.

Pusztuló sötét anyag?

A sötét anyag jelenlétére csak a látható anyagra és a kozmikus háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk, a tudósok ugyanakkor úgy vélik, léteznek alternatív metódusok a feltételezett matéria keresésére. Lehetséges, hogy kétféle formában (a részecskefizika nyelvén „ízben”), anyagként és antianyagként fordul elő, amelyek, ha találkoznak, nagyenergiájú sugárzás kíséretében kioltják egymást.

Szimuláció: a sötét anyag hálózata (kék színnel) mentén csomósodó fénylő gázanyag Forrás: MIT/Illustris, Nature

Ha ez a hipotézis valahogyan megerősíthető lenne, a kutatók jelentősen közelebb kerülnének a hipotetikus sötét anyag viselkedésének megértéséhez.

Érdekes jelek a Tejút szívéből

A Harvard Egyetem csillagásza, Doug Finkbeiner és munkatársai most úgy vélik, sikerült fogniuk a sötét anyag megsemmisülésének jelét a Tejútrendszer centrumában, ahol az anyagsűrűség (és így az antianyag-sűrűség) különösen kiemelkedő, írja a Phys.org tudományos hírportál.

A gamma-sugarak kibocsátásának térbeli eloszlását figyelték galaxisunkban, és rájöttek, hogy

a Tejút közepéből szokatlanul nagy erejű gamma-sugarak érkeznek,

az érintett terület pedig több száz fényév kiterjedésű.

A világegyetem (illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Pulzár vagy sötét anyag?

A kutatók elismerik, hogy másfajta kozmikus folyamatok is magyarázhatják a jelenséget. Könnyen lehet, hogy gyorsan forgó pulzárok kiterjedt populációja van jelen galaxisunk centrumában, de a szupernóva-robbanásokat sem zárják ki egyértelműen a szakemberek.

A tudósok inkább a sötét anyagra gyanakodnak.

Az új adatokat korábbiakkal vetették össze, és azt találták, hogy a kérdéses régióban aligha fordulhatnak elő pulzárok, így szerintük a különösen erős gamma-sugárzás háttere jobban magyarázható a sötét anyag megsemmisülésével. Az eredményeket a Physics of the Dark Universe című szaklapban ismertették.