Csellóművész kezeli Putyin titkos vagyonát

Putyin
Russian President Vladimir Putin gives a press conference with French President at the Kremlin in Moscow on November 26, 2015. French President Francois Hollande is leading a diplomatic campaign to form a broad coalition against the Islamic State jihadists following the attacks in Paris, though his efforts are currently being hindered by a bitter standoff between Russia and Turkey over the shooting down of a Russian military plane. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / AFP / YURI KADOBNOV
Vágólapra másolva!
Az orosz elnök barátainak és rokonainak neve is szerepel azokban a dokumentumokban, amelyeket a Süddeutsche Zeitung tett közzé. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától kikerült adatokból láthatóvá válik, hogyan kezeltette eltitkolt vagyonát Vlagyimir Putyin.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy lehet az offshore-világbotrány egyik főszereplője, hogy neve egyszer sem szerepel a Panamából kiszivárgott dokumentumokban. Ám az adatokból egyértelműen kiderül, hogy

barátai és családtagjai több millió dollárt kerestek

olyan üzleteken, amelyek a támogatása nélkül nem jöhettek volna létre. A vagyont már nem a barátok költötték el, hanem maga Putyin.

Apró baráti segítség

Putyin offshore hálózatának szálai Panamán és Oroszországon kívül Svájcba és Ciprusra vezetnek, köztük egy olyan privát síparadicsomba, ahol az orosz elnök kisebbik lánya, Katyerina 2013-ban az esküvőjét tartotta – írta a The Guardian.

Vlagyimir Putyin barátai intézik a pénzügyeket Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A dokumentumokban különösen sokszor feltűnik egy Szergej Roldugin nevű csellóművész. Ő Putyin legjobb barátja. A zenész mutatta be a későbbi orosz elnököt első feleségének, és ő

Putyin idősebbik lányának keresztapja is.

Úgy tűnik, a férfi nemcsak a hangszerével bánik magas szinten, hanem a pénzzel is. Putyin legjobb barátja, a kiszivárgott adatok szerint,

100 millió dollárnyi vagyont kezelt.

Roldugin nem feltűnő személyiség, nem játszik szerepet a moszkvai belpolitikában. A svájci és luxemburgi üzleti partnereinek leadott dokumentumokban határozottan tagadta, hogy közeli kapcsolatban lenne bármilyen orosz politikussal. Sőt, azt is írta, hogy ő maga sem üzletember.

A gyártulajdonos művész

A kiszivárogtatott papírok szerint azonban ez egyáltalán nem igaz: Rolduginnak 12,5 százalékos tulajdonjoga van a legnagyobb orosz televíziós reklámügynökségben. A cég éves bevétele több mint 300 milliárd forintnak megfelelő összeg. Ráadásul a tulajdonosokról eddig semmit nem lehetett tudni.

Szergej Roldugin Putyin mögött áll. A pénzügyekben is Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

A csellista nem csak a reklámiparban érdekelt. A hadiiparhoz is van némi köze, a Panamából kiszivárgott dokumentumok szerint. A katonai teherautókat gyártó orosz Kamaz kisebbségi tulajdonjogára kapott opciót titokban, és 15 százalékban az övé egy ciprusi bejegyzésű cég, a Raytar is. Ezen a néven egy tűz- és golyóálló bútorokat, ajtókat és ablakokat gyártó céget találtunk az interneten.

Rolduginnak a bankszektorban is vannak érdekeltségei.

Övé a Rossiya Bank 3,2 százaléka. A pénzintézetet már régóta „Putyin bankjának” nevezik. Az Egyesült Államok 2014-ben, Ukrajna megtámadása után szinte azonnal szankciókat vezetett be a cég ellen.

Így lett magánvagyon

A panamai dokumentumokból az is látszik, hogy a Rossiya Banknak kulcsszerepe volt a Putyinhoz közel álló vállalkozók, politikusok kifizetésében. A pénzintézet például egymilliárd dollárt (280 milliárd forintot) pumpált egy Sandalwood Continental nevű cégbe. A pénzt az állami irányítás alatt álló Orosz Kereskedelmi Banktól (RCB) fedezetlen hitelek formájában kapta a Rossiya Bank.

Miután a pénz megérkezett, a Putyin bankjának nevezett pénzintézet nekiállt elkölteni.

Volt, aki hatalmas kamatra kapott kölcsönt.

A haszon, ami a kamattal keletkezett, titkos svájci bankszámlákra vándorolt.

A bank nem volt mindig ilyen szigorú a kamatokkal: a Putyin köréhez tartozók

egy százalékra is kaptak kölcsönt, ha kértek.

A Sandalwood vásárolt egy hatmillió dolláros jachtot is, ami egyszer csak egy Szentpétervárhoz közeli kikötőben bukkant fel. Vlagyimir Putyin Szentpétervár polgármestereként kezdte politikusi pályáját.

Álcázott üzletek

2010-ben és 2011-ben 11,3 milliárd dollárnyi kölcsönt kapott egy Ozon nevű offshore cég is. A vállalat tulajdona az a luxuskategóriás síszálloda, ahol Putyin lányának az esküvőjét is tartották. Az Ozon egyik tulajdonosa pedig nem más, mint Jurij Kovalcsuk, a Rossiya Bank vezetője.

Roldugin, a csellista egy alkalommal 200 millió dolláros hitel nyújtására kapott lehetőséget. Az opciót egymillió dollárért vette.

Dollárok és rubelek ömlöttek az offshore cégekből Forrás: RIA Novosti/Vladimir Trefilov

„Ez nem üzlet, csak annak tűnik. Ilyen látszattevékenységekkel a pénzt szokták elrejteni azok, akik a folyamatban részt vesznek” – mondta a BBC-nek egy brit pénzmosás ellen küzdő szervezet vezetője.

A panamai ügyvédi iroda, ahonnan a rengeteg nevet és más adatot tartalmazó papírok kikerültek, egy eddig ismeretlen svájci ügyvédi irodán keresztül került kapcsolatba az orosz elnök barátainak pénzügyeivel.

Az ügyvédi iroda Svájcból kapta az utasításokat.

A svájciak a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodát bízták meg azzal, hogy a tranzakciók lebonyolításához szükséges fedőcégeket hozza létre.

Ezeket a cégeket a panamai iroda munkatársai a Brit Virgin-szigeteken alapították meg, és panamai strómanok vezették őket.

A Kreml is reagált

A Kremlben „csalódottságot keltett” az offshore-ügyekre rávilágító újságírói munka minősége,

– mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Peszkov azt állította, hogy ők már napok óta tudják, mi készül. Szerintük egy nemzetközi oknyomozó konzorcium valakinek a megrendelésére dobott be a köztudatba Putyin elnökről, családjáról és gyerekkori barátairól szóló információkat.

A Kremlben ezt lejárató akciónak tekintik,

amelyek célja az orosz vezetők, elsősorban az elnök lejáratása – mondta a szóvivő.

A botrányban Putyin ellenlábasa, az ukrán elnök is érintett. Petro Porosenko a korábban saját tulajdonában álló Roshen csokoládévállalat tulajdonjogát ruházta át egy vagyonkezelő cégnek – saját offshore érdekeltségein keresztül. Az ukrán elnök korábban többször megígérte, hogy megszabadul a vállalattól.

Az ukrán korrupcióellenes hivatal, a NABU nem vizsgálja Petro Porosenko elnök befektetéseit – mert az államfőre nem terjed ki hatásköre.