Rekordprémiummal forognak a brit részvények

érték tőzsde
A woman walks through the central atrium at the Londson Stock Exchange in central London on March 4, 2016. London Stock Exchange Group posted surging 2015 net profits, and repeated its support for a merger with Deutsche Boerse amid interest from US giant Intercontinental Exchange. Earnings after taxation soared almost 167 percent to Ł328 million ($462 million, 425 million euros) last year compared with its performance in 2014, LSEG said in a results statement. / AFP / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Noha az aggodalom egyre fokozódik azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia elhagyja-e az Európai Uniót, a szigetország részvénypiacai ebből semmit nem éreznek. Mi több, a részvények soha nem látott prémiummal forognak régiós társaikhoz képest. 
Vágólapra másolva!

A brit FTSE 350 index vállalatainak értékeltsége a várt profit 15,5-szörösére emelkedett, ami rekordmértékű, 7 százalékos prémium a Stoxx Europe 600 indexhez képest. Miközben a szigetország részvényei eddig csökkentek idén, még így is simán verik európai versenytársaikat. Az elemzők pedig a jövőben is alacsony volatilitással számolnak – írja a Bloomberg.

A brexittel kapcsolatos pánik és az erős részvénypiac közti látszólagos ellentmondás két ponton oldható fel. Egyrészt a kilépés legfontosabb hatása a font gyengülése lesz, ami támogatóan hathat a részvénypiacra – mondja Guy Foster, a londoni Brewin Dolphin vezető elemzője.

Másrészt pedig

a fémek és az energiahordozók árainak felpattanása

már most is segíti a londoni tőzsdét, ahol az energia- és nyersanyagcégek kétszer nagyobb arányban vannak jelen, mint bárhol máshol Európában.

A nagy előzés

Jóllehet a FTSE 350, amely szélesebb kört fed le a FTSE 100-nál, idén 2,7 százalékkal süllyedt, ezzel még mindig gond nélkül lenyomja a Stoxx 600 10 százalékos esését. A nyersanyagpiaci cégek jelentőségét mutatja, hogy a régióban idén eddig olyan vállalatok részvényei tudtak 50 százalék fölötti szárnyalást produkálni, mint az Anglo American, a Glencore vagy a Randgold Resources. Mindez azt is jelölheti, hogy

megfordult az a korábbi trend,

amely szerint a brit piac számára a nyersanyagpiaci vállalatok magas száma inkább hátrányt jelentett.

A FTSE 350 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindemellett egyre kevesebben fogadnak a brit részvények ellen. A FTSE 350 ellen felvett short pozíciók például minden héten csökkentek, mióta David Cameron miniszterelnök februárban bejelentette a népszavazást. Ez pedig vagy azt jelenti, hogy a befektetők nem tartják valószínűnek a kilépés lehetőségét, vagy azt, hogy arra fogadnak,

a brexit nem lesz olyan tragikus, mint korábban gondolták

– hangsúlyozta Simon Colvin, a Markit elemzője.

A font és a részvények

A pánik hiányát mutatja, hogy a brit piac volatilitása csupán 7,7 százalékkal emelkedett 2016-ban, ami messze elmarad az eurózónában mért 20 százaléktól. Teljesen más történet azonban a font, ahol az elemzők további erős turbulenciákra készülnek.

Mindazonáltal egyes szigetországbeli papírok már

elkezdték érezni a negatív hatásokat.

A JP Morgan leginkább veszélyeztetett vállalatok teljesítményét mérő indexe az idén 16 százalékot esett. Ez pedig 2013 óta nem látott mélypont a FTSE 350 teljesítményével szemben. Az index 11 vállalatot foglal magában, többek között a Next kiskereskedelmi céget, a Barclays és a Royal Bank of Scotland Groupot.