Az IMF görög könnyítést javasolt

Görögország Európa zászló
An EU and a Greek flag wave in front of the ancient temple of Parthenon atop the Acropolis hill in Athens on July 7, 2015. Eurozone leaders will hold an emergency summit in Brussels on July 7 to discuss the fallout from Greek voters' defiant "No" to further austerity measures, with the country's Prime Minister Alexis Tsipras set to unveil new proposals for talks.. AFP PHOTO /ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
A kamattörlesztés szüneteltetését javasolja Görögország európai hitelezőinek a Nemzetközi Valutaalap - számolt be kedden a tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva a Dow Jones hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az IMF azt javasolja Görögország európai hitelezőinek, tegyék lehetővé, hogy

a tőketartozás kamatait csak 2040 után törlessze Görögország.

Az IMF a görög törlesztési terhek fokozatos csökkentését szeretné elérni javaslatával.

A kamatot a jelenlegi átlagos 1,50 százalékos szinten rögzítenék 30-40 évre Görögország számára a javaslat szerint, a kamattartozás kifizetése pedig a tőketartozás lejártakor válna esedékessé.

A múlt héten az euróövezeti kormányoknak tett javaslat, az IMF pesszimista görögországi növekedési előrejelzése mellett, a GDP 15 százaléka alatt tartaná az ország törlesztési terheit.

Az IMF javaslata messze túlmegy azon a határon, amennyit az euróövezeti országok eddig hajlandónak mutatkoztak megtenni

a mintegy 200 milliárd eurós adósság törlesztési feltételeinek enyhítése és Görögország pénzügyi stabilitásának helyreállítása érdekében. A tavaly nyáron indított mostani, sorban a harmadik görög mentőcsomag az európai hitelezők felé fennálló adósságot további mintegy 60 milliárd euróval növeli.

Az IMF azt javasolja Görögország európai hitelezőinek, tegyék lehetővé, hogy a tőketartozás kamatait csak 2040 után törlessze Görögország Forrás: AFP/Aris Messinis

Az euróövezeti hitelezők domináns szereplője, Németország a mentőcsomagba az IMF-et is szeretné hitelezőként bevonni, mivel a nemzetközi szervezet hitelességében lát garanciát a pénzügyi támogatás feltételeként előírt reformok végrehajtására. Az IMF azonban jelenlegi formájában nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, ezért csak annak átalakítása esetén hajlandó csatlakozni a hitelezők csoportjához.