Mesterséges meteoresőt hoznának létre a japánok

mesterséges hullócsillag
Vágólapra másolva!
Japán nem aprózza el a 2020-as nyári olimpiai játékok megnyitóját. A távol-keleti ország egyik startup vállalata azt tervezi, hogy mesterséges meteoresőt csinál a nagy esemény alkalmából.
Vágólapra másolva!

A pirotechnikai show az „Égi Vászon” nevet fogja viselni és több mint 120 mérföldes távolságból is megfigyelhető lesz, olvasható a Daily Mail weboldalán.

Így működne

A meteoroid egy viszonylag kicsi szilárd test a Naprendszerben, amely túl apró ahhoz, hogy kisbolygónak tekinthessük. Amikor egy atmoszférával rendelkező bolygó légkörébe lép, a meteoroid a súrlódás hatására felhevül és részben vagy teljesen elpárolog. A meteoroid útján ekkor a gáz ionizálódik és felizzik. Az izzó csóvát meteornak vagy hullócsillagnak nevezzük. A Star-ALE nevű cég célja, hogy ezt a folyamatot mesterségesen leutánozzák.

Ehhez a vállalat egy kicsi műholdat küldene fel, amely nagyjából 5000 – 10000 gyúlékony golyócskát szállítana magával. A golyók különböző fémekből állnának, így eltérő színben pompáznának az égbolton. A kálium például lilásan, a cézium kékesen, a réz zölden izzik. Az anyagok a tervek szerint körülbelül 50 vagy 80 kilométeres magasságban gyulladnának be.

A Star-ALE jelenleg vákuumkamrában teszteli a golyókat és szuperszonikus sebességgel forró gázokat engednek rájuk. Ezzel a légkörbe belépő mesterséges meteoroidok súrlódását szeretnék szimulálni.

A golyócskák előállítása egyenként 8000 dollárba kerül. Az első műholdat a vállalat a tervek szerint 2017-ben bocsátaná fel, a találmány 2018-ban kerülne kereskedelmi forgalomba.