Menekülttábort hoznának létre Párizsban

Vágólapra másolva!
Hivatalos menekülttábort tervez létrehozni Párizsban a város vezetése - jelentette be kedden Anne Hidalgo szocialista polgármester.
Vágólapra másolva!

A polgármesteri hivatal jelenleg felméri a lehetséges helyszíneket, és azt, hogy mennyi időn belül lehet megnyitni a létesítményt.

Tavaly június óta több mint egy tucat illegális tábort számoltak fel a hatóságok Párizsban és környékén.

Egy iráni menekült bevart szájjál tüntet a Dzsungel nevű menekülttábor felszámolása ellen Forrás: AFP/Philippe Huguen

Franciaország legismertebb illegális táborhelye a 18 hektáron elterülő calais-i "dzsungel", ahol több száz Nagy-Britanniába igyekvő migráns tartózkodott. A téli időjárás miatt sárban úszó dzsungel felszámolását február végén kezdték meg a francia hatóságok.

Az ott élők nagy részét a tábor mentén a prefektúra által felállított fűtött konténerekbe helyezték át.

Franciaországban az első humanitárius, a nemzetközi normáknak megfelelő új menekülttábort március elején nyitották meg az észak-franciaországi Grande-Synthe-ben, alig negyven kilométerre Calais-tól. A tábort az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi humanitárius szervezet és Grand-Synthe önkormányzata finanszírozta.

A calais-i konténertáborral ellentétben a Grand-Synthe-i telep nyitott, nem őrzik a hatóságok, a táborlakóktól nem vesznek ujjlenyomatot, és nem regisztrálnak senkit.