Nehéz nap vár a jegybankárokra

EKB, Mario Draghi, euróválság
Vágólapra másolva!
A végeredményt még nem hirdették ki, de az eddigi hírek alapján elég nagy a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból. A devizapiacok heves reakcióval válaszoltak: a font a dollárral szemben 1985 óta nem látott mélységbe zuhant, az árfolyam az elmúlt 6-8 órában 10 százalékot szakadt. Reggel 7 órához közeledve 1 fontért 1,35 dollárt adnak a devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a hét elején arról beszélt, hogy a brexithez kapcsolódóan nem volt széles körű konzultáció a központi bankok és a Nemzetközi Valutaalap között.

Az EKB ugyanakkor felkészült minden eshetőségre,

hogy megakadályozza a pánik kialakulását.

Mario Draghi Forrás: MTI/EPA/Arne Dedert

Az esetleges beavatkozás mikéntjéről a jegybankár nem beszélt. Annyit közölt, hogy folyamatosan figyelik az összes vonatkozó pénzügyi, jogi, politikai fejlemények", kezelésére és előkészíti a kockázat, mondta képviselők válaszul számos kérdést.

Az előzetes felmérések alapján a kilépés súlyos következményekkel járna: a tőkepiacok minden szegmensét érintené. A legnagyobb vesztes ugyanakkor az előrejelzések alapján a devizapiac lenne, leginkább a fontot ütnék a befektetők. A brit fizetőeszköz 11 százalékos zuhanását vetítették előre a piaci szereplők. Ezt a mértéket a hajnali órák fontgyengülése már közelíti.