Egy szupersztárral kevesebb lesz Rióban

Alberto Contador, kerékpár, Giro
A file photo taken on June 15, 2014 shows Spain's Alberto Contador riding during the final stage between Megeve and Courchevel of the 66th edition of the Dauphine Criterium cycling race at Courchevel. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Alberto Contador spanyol országúti kerékpáros a Tour de France-on szerzett sérülései miatt nem indul az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.
Vágólapra másolva!

"Nem megyek Rióba. A kérdés nem az volt, hogy felépülök-e az ötkarikás játékokig, hanem, hogy megfelelő állapotba kerülök-e" - mondta a bringás, aki a francia körverseny első két szakaszán bukott, majd végül múlt vasárnap azért adta fel a viadalt, mert belázasodott.

A 33 éves versenyző arról is beszélt, hogy reményei szerint az augusztus 20-án rajtoló Vuelta a Espanára ismét formába tud lendülni, és akkor elindul rajta.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Contador kora egyik legjobb országúti kerékpárosa, aki hét háromhetes körversenyen győzött: háromszor a Vueltán, két-két alkalommal pedig a Touron és a Giro d'Italián diadalmaskodott.

Hatan sprinteltek a győzelemért a Touron

Michael Matthews nyerte a Tour de France keddi, tizedik szakaszát, amelyen összetettben megőrizte előnyét a címvédő brit Chris Froome.

Az Escaldes-Engordany és Revel közötti 198 kilométeres etapon egy nagyobb szökevénycsoportból került ki a győztes. Az élboly a célhoz közeledve több darabra esett szét, végül hatan sprinteltek a győzelemért, ebben pedig az ausztrál bringás bizonyult a leggyorsabbnak a világbajnok szlovák Peter Sagant megelőzve, aki viszont

így is átvette a brit Mark Cavendishtől a mezőnypontversenyben élen állónak járó zöld trikót.

A végső diadalra esélyes versenyzők végig együtt tekertek és több mint kilenc és fél perc hátránnyal értek célba.

10. szakasz, Escaldes-Engordany - Revel, 198 km:
1. Michael Matthews (ausztrál, Orica) 4:22:38 óra
2. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff) azonos idővel
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Dimension Data) a.i.
Az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 49:08:20 óra
2. Adam Yates (brit, Orica) 16 mp hátrány
3. Daniel Martin (ír, Etixx - Quick-Step) 19 mp h.

A jövő hét vasárnapig tartó viadalon szerdán a Carcassonne és Montpellier közötti 164 kilométeres etap vár a mezőnyre.