Meghalt Körmendi János, az Illés egykori dobosa

Vágólapra másolva!
A Joe bácsi néven emlegetett Körmendi János 1962 és 1966 között játszott a zenekarban.
Vágólapra másolva!

Körmendi János súlyos betegség után Kanadában halt meg, ahol évtizedeken át szülész-nőgyógyászként dolgozott. Halálhírét az Illés Kluboschok Baráti Köre nevű Facebook-csoport tette közzé, a család tájékoztatása alapján.

Az 1957-ben alakult Illés-együttes első dobosa Rozinszky Csaba volt, őt váltotta 1962-ben Körmendi János. Az együttesben ekkor Illés Lajos (zongora), Illés Károly (szaxofon), Nényei Tas (basszusgitár, hawaii gitár), Farkas Ádám és Halász Gyula (gitár) játszott még még.

Körmendi János korábban hegedűn játszott a MOM szimfonikus zenekarában, és csak az 1950-es évek végén váltott át dobra. Nényei Tas megkeresésére csatlakozott az Illéshez. A nyugati beatslágereket tartalmazó repertoárból Körmendi János énekelte a Fats Domino számait. 1965 nyarán Verőcén próbált és koncertezett a csapat, amelynek az Illés-testvérek és Körmendi mellett már a Szörényi-testvérek és Bródy János is az együttes tagja volt. Itt születtek az Illés később ismertté vált első magyar nyelvű dalai.

Körmendi a passzio.hu-nak adott tavalyi interjújában így emlékezett erre:

Négy éven át lépett fel a zenekarral, amit egyre nehezebb volt összeegyeztetni orvosis tanulmányaival. 1966 májusában játszott utoljára az Illéssel a Ganzban.

Körmendi János

dobolása az Illés 1964-es és 1965-ös kislemezein hallható,

és a Táskarádió című kislemezen is, amely Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjének betétdala volt.

Miután 1966-ban bevonult a kötelező sorkatonai szolgálatra, Pásztory Zoltán váltotta a dobok mögött, és már vele lett az Illés a korszak egyik legnépszerűbb zenekara.

Körmendi János 1970-től élt Kanadában.