Varga: A munkaerőhiány miatt egy beruházó visszalépett

2016. 07. 21., Interjú, Tusnádfürdő, Varga Mihály 2016. 07. 21. Interjú Tusnádfürdő Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Varga Mihály őszre a bankoknak, a tőzsdének és a vállalkozásoknak is további bővülési lehetőséget biztosító jogszabály-módosításokat ígér. A nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott interjúban azt is elmondta, hogy olyan intézkedésekre készülnek, amelyek az eddigi egyoldalú, az uniós forrásokhoz kapcsolódó növekedés bázisát szélesítik. Varga Mihály beszélt arról is, hogy átgondolják a munkahelyteremtő programok átalakítását, javítják a munkaerő-áramlás lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A cél mostantól nemcsak az új munkahelyek támogatása, hanem a meglévők megtartása - mondta a tárcavezető. A munkaerőhelyzetre reagálva az értékláncok meghosszabbítása lesz az új irány. El lehet lábon is adni a kukoricát, de lehetne helyben feldolgozott terméket is előállítani - mondott egy példát a miniszter. Az újragondolt gazdaságpolitika az országon belüli munkaerő-áramlást is jobban fogja segíteni.

Nincs ingyenpénz

Varga Mihály arról is beszélt, hogy

és ezen változtatni kell. Várakozása szerint egyébként a magyar gazdaság az első negyedévi duplájával nőhetett a második negyedévben.

Nem kapkodnak az euró után

A miniszter azt mondta, Magyarország nem sietteti az euró bevezetését, jövőre még nem csatlakozik az ERM-II rendszerbe, úgy fogalmazott, gazdasági szempontból elsietett lenne az euró 2020-as bevezetése, először a versenyképességen kell javítani. Azt is megjegyezte, reméli, hogy a visegrádi négyek - leszámítva természetesen Szlovákiát - egyeztetni fognak az euró bevezetésének összehangolásáról.

A közelmúltban létrehozott gazdasági kabinet vezetőjeként nem tartja kizártnak, hogy ősztől ritkábban ülésezik a kormány a kabinetrendszer bevezetése miatt. A gazdasági kabinet vezetője szerint a miniszterek nemzetközi kötelezettségei miatt lehet szükség arra, hogy ne hetente legyenek a kormányülések.

Varga Mihály azt mondta, az euró bevezetését nem kapkodják el Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Azon is múlik a menetrend, hogy milyen mélységű döntéseket kell végül meghoznia a kormánynak, mert ha csak ki kell pipálni a kabinetek előterjesztéseit, akkor akár maradhat is a heti ülésrend.

Már elbuktunk egy beruházást

A 2,5 százalékos idei növekedési prognózist egyelőre nem módosítják, Varga Mihály a második negyedévre 1,5-2 százalék körüli bővülést vár - olvasható a hetilapban.

Arról is beszélt, hogy a kormánynak elsősorban a hazai munkaerővel kell foglalkoznia, de a munkaadók igényeire is figyelnie kell, ellenkező esetben a kellő munkaerő hiányában beruházási lehetőségektől esik el a gazdaság. "Érzése szerint"

az egyik autóipari cég magyarországi befektetése is ezért hiúsult meg.

Új ember jön az államtitkárságra

Az interjúból az is kiderül, hogy a NAV átalakítása még nem zárult le, és megerősítette, hogy a kodifikációs munkáért felelős adóügyi helyettes államtitkári posztra új embert neveznek ki augusztus 15-én. A Figyelő információi szerint Pankucsi Zoltán helyére Izer Norbert érkezik a PwC tanácsadó cégtől.