Ezeket ne vegye meg iskolás gyerekének

bögre ceruza könyv, tankönyv, iskola, oktatás, tanszer
Debrecen, 2012. július 25. Színes ceruzák egy bögrében az Et Lettera – Képeket írni, szavakat rajzolni című kiállításon a debreceni Déri Múzeumban, amely két év felújítási munkálatok után nyitotta meg részlegesen a kapuit 2012. július 25-én.
Vágólapra másolva!
Szeptember elsején kezdődik az iskola. A közelgő iskolakezdés miatt tanszereket és tornaruhákat tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A vizsgált termékek között tolltartók, radírok, színes ceruzák is voltak. Az ellenőrzések során 1 színes ceruza, 1 tolltartó és 1 tornaruha nem felelt meg az előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között 10-féle színesceruza-készlet, 4-féle tolltartó, 5-féle radír és 10-féle tornaruha szerepelt. A vizsgálatokra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriumában került sor.

A ceruzákat előszeretettel rágcsálják a gyerekek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A színezésre használt ceruzáknál alkalmazott pigmentekben esetleg előforduló nehézfémek kockázatot jelenthetnek, hiszen ezek különböző egészségkárosító, rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak.

Mivel a gyerekek előszeretettel veszik szájukba a ceruzát, ezért kiemelten fontos, hogy biztonságos, veszélyes anyagoktól mentes terméket állítsanak elő a gyártók – közölte az NFH.

A tesztekről videó is készült:

https://youtu.be/mWG6syhda2w

Az ellenőrzés során a készletekben található sárga színű ceruzáknál a kadmium- és az ólomtartalom, a zöldeknél a kadmiumtartalom, a pirosak esetében az ólomtartalom került fókuszba. A 10-féle színesceruza-készlet közül egy készlet esetében merült fel kifogás, ugyanis a készletben található sötétzöld színű ceruza kadmiumtartalma meghaladta a jogszabályban előírt határértéket.

A 4-féle vizsgált tolltartó közül egy terméknél tiltott lágyítószert találtak, a megvizsgált ötféle radírnál viszont nem merült fel kifogás.

A tornaruhák esetében fontos az anyagösszetétel, hiszen a tornadresszek közvetlenül a bőrrel érintkeznek. Itt különösen fontos, hogy jó minőségű, a lehető legtermészetesebb összetevőket tartalmazót válasszuk a gyerekek számára.

A szakemberek azt nézték, hogy a címkén szereplő anyagösszetétel megfelel-e a valóságnak. 10-féle, szúrópróbaszerűen mintavételezett tornaruhát (5-féle tornadresszt és 5-féle, fiúknak szánt rövidnadrágot) vizsgáltak. 10-féle termék közül 1 nem felelt az előírásoknak. A tornaruhákat az Auchanban árulták, a színes ceruzát pedig a Tescókban lehetett kapni.