Kisvállalati cafeteria? Nagyítóval keresse

vihar, eső, időjárás
Borús kilátások, nem fürdenek a béren kívüli juttatásban a kkv-k
Vágólapra másolva!
A kkv-k közel kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Méghozzá a módosuló adótörvények miatt. Jövőre ugyanis készpénzt is lehet adni, és a foglalkoztatottak masszív többsége ezt igényelné.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a csökkenő trend

A következő egy évben nagyítóval kell majd keresni a béren kívüli juttatást nyújtó vállalkozásokat – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból. Az év eleji átmeneti javulást követően ugyanis tovább folytatódik a csökkenő trend,

most újabb mélypont, 37 százalék

azok aránya, amelyek béren kívüli juttatással kalkulálnak. Tizenkét év óta a legalacsonyabb eredmény.

Borús kilátások, nem fürdenek a béren kívüli juttatásban a kkv-k Forrás: Origo

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint

az adótörvények módosítása miatt gondolták meg magukat a kkv-k.

Ez abból is látszik, hogy az Erzsébet-utalvány 25 százalékról 18 százalékra, a bérlet 18 százalékról 10 százalékra esett vissza.

Jövőre ugyanis évi 100 000 forintot lehet majd nyújtani a munkavállalónak

kedvező adóteherrel, miközben az utalvány és a közlekedési hozzájárulás kikerül a béren kívüli juttatások köréből.

Már inkább a benzin, mint a bérlet

„A közlekedési költségtérítés népszerűsége gyakorlatilag 8 éve folyamatosan csökken, 2017-től ráadásul az e körbe tartozó

helyi utazási bérlet már nem minősül béren kívüli juttatásnak

– csakúgy, mint az Erzsébet-utalvány –, hanem az úgynevezett egyes meghatározott juttatások körébe fog tartozni, 49,98 százalékos közteherrel. Az üzemanyag-támogatás azonban továbbra is béren kívüli juttatás marad, mértéke jövőre 9-ről 15 forintra emelkedik kilométerenként” – tette hozzá a szakértő.

cafeteria, 2016 augusztus Forrás: K&H

Nagyvonalú dunántúli cégek

A különböző méretű cégek általában igen eltérő arányban alkalmaznak cafeteriát, most azonban viszonylag egységes képet mutat a szektor. A mikrovállalkozások harmada, a kis-és középvállalkozások 40 százaléka kalkulál béren kívüli juttatással. Régiós szinten viszont jelentős eltérés figyelhető meg:

Nyugat-Dunántúlon a legkedvezőbb a helyzet, itt a cégek 53 százaléka tervezi

béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit. Ezzel szemben a fővárosban és Pest megyében dolgozók ennél jóval alacsonyabb arányban számíthatnak ilyen jellegű bérkiegészítésre. Szektorok szerinti bontásban csupán az ipari, építőipari cégek számolnak cafeteriával az átlagnál magasabb arányban, 45 százalékban.

Megyék szerint így terveznek a cégek Forrás: K&H