Obama: Ne támogassák Trumpot a republikánusok!

CLINTON, Hillary
Miami, 2016. október 12. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánygyűlést tart Miamiban 2016. október 11-én. Az Egyesült Államokban november 8-án tartják az elnökválasztást. (MTI/EPA/Cristobal Herrera)
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton folyamatosan növeli támogatottságát a legutóbbi tévévita és Donald Trump trágár, szexista kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után. Barack Obama elnök is elítélte a republikánus elnökjelölt nőkkel kapcsolatos kijelentéseit, és felszólította a magas rangú republikánus politikusokat, hogy hivatalosan is vonják meg támogatásukat Trumptól. Igaz, már maga Trump sem kéri a támogatásukat.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton immár kilenc százalékponttal vezet országosan Donald Trump előtt – derült ki az NBC News és a Wall Street Journal közös felmérésének eredményéből.

A demokrata elnökjelölt mögött eszerint a megkérdezettek 46 százaléka áll, a Trumpot támogatók 37 százalékával szemben.

Saját pártjának szavazói azonban kitartanak mindkét jelölt mellett:

a demokraták 88 százaléka mondja, hogy Clintonra fog szavazni, a republikánusoknál ez az arány 83 százalék.

Hillary Clinton erősödik Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Durva, de megszokott

Trump legutóbbi botrányát egy 2005-ös, most kiszivárogtatott videó okozta, amelyben becsmérlően beszélt a nőkről. (Az NBC televízió egyébként felfüggesztette a reggeli műsorából Billy Busht, azt az újságírót, akivel a felvételen Trump beszélgetett.)

A felmérés készítői erről is megkérdezték a szavazókat. 34 százalékuk gondolja úgy, hogy Trump megjegyzései

„illetlenek, de a férfiak tipikusan így beszélnek maguk között a nőkről”.

A megkérdezettek 41 százaléka azt mondta, hogy a megjegyzések „teljes mértékben elfogadhatatlanok” – ismertette az eredményeket a CBS News.

Al Gore is beszállt a kampányba Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Még nem elég

A nők becsmérlése miatt sorra szállnak ki Trump mögül a republikánusok, ami heves kirohanásra késztette az ingatlanmágnást, aki Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy immár nem tartja magát a Republikánus Párt jelöltjének.

Barack Obama demokrata elnök azonban azt szeretné, ha a vezető republikánus politikusok ennél is tovább mennének, és

hivatalosan is megvonnák támogatásukat Trumptól.

Obama szerint Trumpot ilyen nézetekkel bolti eladónak sem vennék fel Forrás: MTI/EPA/Brian Blanco

Clinton észak-karolinai kampánygyűlésén az elnök különösen Paul Ryant, a képviselőház elnökét illette maró gúnnyal, aki ugyan nem kampányol többet Trump mellett, de a támogatását nem vonta meg tőle – számolt be a BBC.

Obama szerint egyébként Trump megjegyzései annyira illetlenek és nem helyénvalóak, hogy egy

ilyen embert még egy vegyesboltba sem vennének fel dolgozni.

Paul Ryan ki is szállt Trump mögül, meg nem is Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Win Mcnamee

Trumpot nem érdekli Ryan

Trump is Ryanra haragszik elsősorban. „Mindig ez van – mondta a Fox News adásában. – Ha tüsszentesz, azonnal felhív, és megkérdezi, nem borzasztó-e ez a dolog. Szóval, nem akarom a támogatását, nem érdekel, támogat-e.”

Közölte azt is, hogy személy szerint neki sem lett volna szabad támogatásáról biztosítani John McCain szenátort augusztusban; ugyanis a republikánus politikus is megvonta támogatását Trumptól a botrány után. Szerinte McCainnek van „talán a legmocskosabb szája a Szenátusban”.

Trumpnak elege van a republikánusokból Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Gore is beszállt

Egy Miamiban tartott rendezvényen kampányolt először Clinton mellett Al Gore. Bill Clinton alelnöke szerint Hillary Clinton az az ember, aki képes megoldani az Egyesült Államok első számú gondját, a klímaválságot.

Úgy véli, hogy Trump

„klímakatasztrófába” sodorja Amerikát,

ám azt nem fejtette ki, hogy konkrétan mire gondol.

Al Gore arról is beszélt, hogy minden egyes ember voksa rendkívül fontos, mert a verseny nagyon szoros. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy amikor 2000-ben Bush és ő volt a két elnökjelölt, akkor is szoros volt a verseny, sokan már neki gratuláltak, pedig a végén George W. Bush lett a győztes. Nem szeretné, hogy ilyesmi még egyszer előfordulhasson – mondta.