Trump győzelme az OPEC-et is nyomás alá helyezi

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal MAGHREB OPEC Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. 
Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Ex
Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) cartel and Russia in Algeria on September 28 that could agree to cap supplies. / AFP PHOTO / Ryad Kramdi
Vágólapra másolva!
Donald Trump elnökké választása újabb indok lehet az OPEC tagjai számára, hogy a kitermelés csökkentéséről határozzanak a jövő heti találkozójukon – mondja a Bank of America Merrill Lynch nyersanyagpiaci csapata.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia igyekszik a 4-4,5 százalékos kitermelés csökkentés irányába vezetni az OPEC tagokat, hogy kiegyensúlyozzák az olajpiaci kínálatot. Ez ugyanis hordónként nagyjából 10 dollárral emelhetné meg a fekete arany árfolyamát – írja a CNBC. Mindeközben a Bank of America elemzői úgy látják, Donald Trump megválasztása és a republikánusok kongresszusi győzelme plusz löketet adhat az olajtermelőknek.

A bank első szempontja, hogy a republikánusok politikája várhatóan

erősebb dollárt, illetve magasabb kamatszinteket eredményez majd.

Ezek közül pedig egyik sem túl jó hír a feltörekvő piacoknak, mi több, a régió olajkeresletének sem.

Az erősebb dollár ugyanis megdrágítja a zöldhasúban elszámolt olajat, amennyiben azt más devizában akarják megvásárolni. A magasabb amerikai kamatok pedig általában elcsábítják a befektetőket a kockázatosabb feltörekvő piacokról.

Az OPEC-nek számolnia kell a megváltozott kilátásokkal Forrás: AFP/Alexander Klein

Ezen kilátások fényében pedig a bank szerint az OPEC-nek lépnie kell valamit, különösen akkor, ha Trump beváltja az ígéreteit, és magasabb vámokat vet ki az olyan feltörekvőkből érkező termékekre, mint például Kína.

Robbanó termelés

A második szempont, hogy

Trump kiemelt célja az amerikai energiatermelés felpörgetése

a szabályozások csökkentése révén, ami fokozhatja a globális túlkínálatot az olaj piacán. Az amerikai kitermelők ugyanis korábban visszafogták a teljesítményüket, mivel az OPEC országoknál magasabb költségekkel kellett szembenézniük.

Most viszont az OPEC-nek számításba kell vennie, hogy a szabályozások enyhítése miatt megugorhat az amerikai kínálat, ami további nyomást helyezhet az egyébként is küszködő olajpiacra.

Az iráni helyzet

A Bank of America elemzői szerint az utolsó fontos tényező az USA és az OPEC kapcsolatában Irán jövőbeni helyzete. A nemzetközi szankciók korábbi feloldása ugyanis lehetővé tette Irán számára, hogy elkezdje helyreállítania az olajkitermelését. Donald Trump azonban többször jelezte, hogy ellenzi az Iránnal kötött megállapodást.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának változása Forrás: Investing.com

Ha pedig Teheránnak újabb szankciókkal kell majd szembenéznie, úgy igen nehéz lesz felpörgetnie az olajkínálatát, mivel

a büntetések elriaszthatják a potenciális külföldi befektetőket, akik fontos szerepet játszanak az iráni olajpiacon.

Az OPEC-nek tehát azt a tényezőt is figyelembe kell vennie, hogy a bank szerint jelenleg igen kevés külföldi beruházó gondolkodik azon, hogy Iránba menjen, tekintettel a Trump adminisztráció terveiből adódó bizonytalanságokra.