Az amerikai bankok az év nyertesei

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miközben az idei év igen komoly felfordulásokat hozott az üzleti és a politikai életben egyaránt, az amerikai bankok, úgy tűnik, nyugodtan zárják majd 2016-ot. Ráadásul a vasárnapi olasz népszavazás eredménye szintén az USA pénzintézeteit segíti.
Vágólapra másolva!

Miután novemberben kilőttek az amerikai bankpapírok árfolyamai, a vasárnapi olasz népszavazás bukása újabb lendületet adott a pénzintézeteknek. A szavazás eredményeként ugyanis a piacok úgy látják, jelentősen csökkent az esély a legnagyobb olasz bankok állami megmentésére, miközben a populista hangulat is tovább erősödhet – írja a CNBC.

Ezzel együtt viszont az is érzékelhető, hogy az USA bankjai az éveken keresztül tartó népszerűtlenség után most újra a befektetők kedvenceivé váltak. Ha ugyanis valaki globális befektető, érdekelt abban, hogy legyenek kitettségei a pénzügyi cégek területén. A jelenlegi helyzetben azonban inkább elkerüli Európát, ameddig bizonytalan, hogy merre halad a kontinens pénzintézeti szektora – mondta Chris Whalen, a Kroll Bond Rating Agency szakértője.

Kényes helyzetben

Az olasz bankok pedig ma különösen kényes helyzetben vannak, ha a piaci bizalom újjáépítéséről van szó.

A legnagyobb problémát a nem teljesítő hitelek jelentik.

Az olasz pénzintézetek könyveit nagyjából 356 milliárd eurónyi ilyen hitel terheli, és alig van elég tőkéjük a fedezésre.

Amennyiben a vasárnapi referendumon az „igenek" győztek volna, úgy a kormánynak megnőtt volna a mozgástere a pénzintézetek megsegítésében, de az elutasító eredmény azt jelenti, hogy fennmarad az a bonyolult törvényhozási struktúra, amely megnehezíti az ilyen döntések elfogadását.

Felszabadultak az amerikai bankok az évek óta tartó nyomás alól Forrás: AFP/Bryan Thomas

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bankoknak ki kell menniük a piacra, hogy tőkét vonjanak be a nem teljesítő hiteleik fedezéséhez, ami viszont igen nehéz lesz, tekintve a mérlegeik jelenlegi állapotát. Ennek következményeként hétfőn a befektetők adni kezdték az olasz bankokat, és az elmúlt 12 hónapban több mint 86 százalékot gyengülő Banca Monte dei Paschi di Siena is kapott egy pofont. A pénzintézet részvénye közép-európai idő szerint kedd kora délután közel 5 százalékos esést produkált.

Amerikai előny

Mindeközben

az amerikai bankok jól teljesítettek, amit mutat a KBW Nasdaq Bank Index erősödése is.

A mutató egyébként idén már több mint 22 százalékot izmosodott, ami nagyrészt a Donald Trump megválasztása utáni kereskedésnek tudható be. Az új elnöktől ugyanis a befektetők lendületesebb növekedést, magasabb kamatokat, valamint lazább szabályozói környezetet várnak.

Mivel az alaposan feltőkésítettnek ítélt amerikai bankok komoly vonzerővel bírnak az európai pénzintézetekkel szemben, mára ott tartunk, hogy a pénzügyi vállalatok 2800 milliárd dolláros kapitalizációval rendelkeznek, amivel a második legerősebb helyet foglalják el az S&P 500 index 11 szektora között. Ezzel együtt a bankokkal a nyereségeikhez képest mindössze 14-szeres áron kereskednek, ami

a második legalacsonyabb szorzó a mutatóban.

A teljes képhez hozzátartozik azonban az is, hogy az elemzők némi kétkedéssel szemlélik az USA bankjainak menetelését. Whalen például jelezte, Trump gazdaságpolitikája csupán középtávon érezteti majd a hatásait, és nem ebben a negyedévben. Vagyis kérdéses, hogy a bankpapírok ralija mennyire megy elébe az eseményeknek.