Isztambuli merénylet: újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
A nyugat-törökországi Izmir városában őrizetbe vettek öt embert, akik gyaníthatóan kapcsolatban állnak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, és közük lehet a szilveszter éjszakai isztambuli merénylethez – jelentette az Anadolu török hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Dogan hírügynökség úgy értesült, hogy az izmiri rendőrségi akció célpontja három olyan család volt, amely húsz napja érkezett oda a közép-törökországi Konya városából. Konyában tartózkodott a feltételezett merénylő is, mielőtt Isztambulba utazott.

A Dogan szerint 27 embert – köztük nőket és gyerekeket – állítottak elő.

Az Anadolu kedden arról számolt be, hogy a 39 halálos áldozatot követelő merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek 14 embert, az NTV török televízió pedig azt jelentette, hogy két külföldi állampolgárt vettek őrizetbe az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren.

Maga a merénylő szökésben van. Személyét már ismerik a török hatóságok,

a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

A tettes tudta, hogy kevés a rendőr?

A merénylet elkövetője előre tudhatta, hogy gyenge rendőri biztosításra számíthat a vérengzés helyszínén, a Reina klubnál - vetette fel Mete Yarar török biztonságpolitikai szakértő a TVNET török hírtelevízió műsorában.

Sebesültet szállítanak el Isztambulban a szilveszteri terrortámadás után Forrás: MTI/AP/IHA

- kérdezte Mete Yarar.

Eközben sajtóhírek szerint a tettes a Reina klubhoz érkezve, majd onnan távozva nyolc taxival utazott. A hatóságok mindegyik járművet megtalálták, és sofőrjeiket kihallgatták.

A támadó abban a taxiban hagyta a mobiltelefonját, amellyel a helyszínre ment, ez alapján azonosították, és erről a telefonról került elő a videofelvétel is, amelyet az elkövető önmagáról készített a Taksim téren.

A Yeni Safak értesülése szerint a merénylő az Iszlám Állam terrorszervezet Horasani fedőnevű tagja, aki magát sebesültnek tettetve menekült el a tett helyszínéről.