Történelmi csúcson az amerikai tőzsde, Trump aláírta első nagy beruházását

Donald Trump  Keystone,
US President Donald Trump signs an executive order in the Oval Office at the White House in Washington, DC, on January 24, 2017. US President Donald Trump signed executive orders January 24, 2017 reviving the construction of two controversial oil pipelines, but said the projects would be subject to renegotiation. Trump gave an amber light to the Keystone XL pipeline -- which would carry crude from Canada to US refineries on the Gulf Coast -- and an equally controversial pipeline crossing in North Dakota. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
Vágólapra másolva!
Rekordmagasságba emelkedett a Dow Jones tőzsdei mutató, miután Donald Trump tegnap aláírta az első állami óriásberuházás szerződését két olajvezetékről, amelyek a kanadai olajmezőkről a Mexikói-öböl olajfinomítóihoz szállítanak olajat. Az új elnök kikötötte, hogy a 28 ezer munkahelyet teremtő olajvezeték megépítéséhez kizárólag amerikai acélt lehet felhasználni. A hírre a Nasdaq és az S&P500 indexek is megugrottak, az olaj ára viszont csökkent.
Vágólapra másolva!

Csak amerikai acélt használhatnak és csak amerikai munkaerőt vehetnek igénybe az Egyesült Államokat észak-dél irányban átszelő, Kanadából induló és a Mexikói-öböl olajfinomítóihoz érkező olajvezetékek megépítésékor - ezzel a feltétellel írta alá tegnap Donald Trump elnök a Keystone XY, illetve a Dakota Access nevű olajvezetékek megépítéséről szóló szerződést, amelyet korábban a vezeték elleni tüntetések miatt állítottak le.

Donald Trump aláírja a Keystone XL olajvezetékről szóró szerződést Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A Trump-elnökség legelső nagyberuházását üdvözölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is, akinek már az elődje is támogatta a hat éve húzódó beruházást.

Trump az aláírás után közölte, hogy a projekttel 28 ezer amerikai munkahely létesül és "újra olajvezetékeket fogunk építeni, mint a régi szép időkben".

A vezetékek a kanadai Alberta tartományból homokolajat szállítanak az Egyesült Államokba.

A Fox News szerint

a beruházások hírére soha nem látott magasságba, 20 ezer pont fölé emelkedett a Dow Jones index, de nőtt a Nasdaq és az S&P500 mutató is.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára a hírre esett, mivel a palaolaj kitermelésének növekedése csökkentheti a nagy olajexportáló országok által elhatározott kitermeléskorlátozás hatását.

A beruházások hírére rekordszintre emelkedett a Dow Jones index Forrás: 123rf.com

Közép-európai idő szerint szerda délután a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 52,77 dollárba került, 41 centtel, 0,77 százalékkal csökkent az ára. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára márciusi szállításra hordónként 43 centtel, 0,78 százalékkal 55,01 dollárra süllyedt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.