Az oroszok nagyon jól jártak az olajkitermelés csökkentésével

olajkutatás, olaj, olajkút
A general view shows oil spraying from a well at Tuba oil field, West of Iraq's second largest city of Basra, where the South Oil Company opened two new wells, one with the capacity to produce 360,000 barrels and the other 500,000 barrels on February 19, 2015. Iraq is currently facing economical challenges due to falling oil prices. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
Busásan megtérül az olajkitermelés csökkentése Oroszországnak, az emelkedő olajáraknak köszönhetően a költségvetés bevételei 1500 milliárd, a vállalatoké pedig 700 milliárd rubellel növekedhetnek éves szinten - jelentette ki az orosz energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Novak szerint a nagy olajexportáló országok kitermeléscsökkentési megállapodása nélkül a kőolaj hordónkénti ára 35-40 dollár körül mozogna a jelenlegi 55 dollár helyett. Ez a 10-15 dolláros különbség az orosz költségvetés és vállalatok számára napi minimum 110 millió dolláros többletbevételt eredményez.

Rubelben számolva az olajárak emelkedéséből származó többletbevétel éves szinten akár 1500 milliárd rubelt is hozhat a költségvetés konyhájára, míg a vállalatoknál 700 milliárdos többet keletkezhet. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy naponta együttesen mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében. Az érintett OPEC-tagállamok januárban 92 százalékos szinten teljesítették vállalásaikat.

A visszafogott olajkitermeléssel az oroszok jól jártak Forrás: AFP/Haidar Mohammed Ali

Az orosz energiaügyi minisztérium a vállalatok adatai alapján arra számított, hogy április végére tudják teljesíteni a napi 300 ezer hordós kitermeléscsökkentési vállalást, így május-júniusban az októberinél napi 300 ezer hordóval kevesebb olajat bányásznak ki. Januárra napi 50 ezres, februárra 100 ezer, márciusra pedig 150-200 ezer hordós csökkentést terveztek.

Januárban azonban napi 117 ezer hordóval sikerült visszafogni a kitermelést, és várhatóan februárban is meghaladja a csökkenés szintje a 100 ezer hordót.


Alekszandr Novak arra figyelmeztetett, hogy a nagy olajkitermelő országok megállapodása csak akkor hatékony, ha teljes egészében teljesítik a vállalásokat.

Mi azt gondoljuk, hogy ez az egyezség csak akkor lesz hatékony, ha 100 százalékosan betartjuk" - hangoztatta a miniszter.

Csütörtökön emelkedtek az olajárak, miután OPEC-források jelezték, hogy meghosszabbíthatják a megállapodás hatályát, mi több, nagyobb csökkentést vállalhatnak, ha június végén még mindig túl magas szinten állnak a raktárkészletek.

Csütörtök délután a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára márciusi szállításra hordónként 39 centes, 0,73 százalékos nyereségben, 53,50 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent áprilisi szállításra hordónként (159 liter) 32 centtel, 0,57 százalékkal, 56,07 dollárra drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.