Vucic győzelmével tovább javul a vajdasági magyarok helyzete

Vágólapra másolva!
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a vasárnapi szerb elnökválasztás eredményét értékelve azt mondta, Aleksandar Vucic győzelmével tovább javulhat a vajdasági magyarok helyzete.
Vágólapra másolva!

A kormánykoalíció részeként a VMSZ Aleksandar Vucicot támogatta a kampány során.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerint az új elnök biztosíthatja a zökkenőmentességet a magyar–szerb kapcsolatokban.

– mondta.

Azt is mondta, bármennyire összetett kérdésekkel találja is szembe magát a két nemzet, azokat együttműködéssel meg tudják majd oldani.

Szerinte Aleksandar Vucic győzelme

a vajdasági magyar közösségnek is az előnyére válik,

hiszen könnyebben lehet megvalósítani azokat a célkitűzéseket, amelyeket a VMSZ és a Vucic vezette Szerb Haladó Párt koalíciós szerződésében fektettek le.

A pártelnök szerint a kisebbségi jogkörök kérdésében is javulás várható. Arra számít, hogy hamarosan napirendre kerülnek a vajdasági magyarságot közvetlenül érintő kérdések, például a nemzeti tanácsokról szóló törvény vagy a Vajdaság hatásköreit, illetve finanszírozását rendező jogszabály.

Azt mondta, a vajdasági magyarok

gazdasági helyzete is javulhat,

Aleksandar Vucic ugyanis eddig is támogatta a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját, és várhatóan ez a jövőben is így lesz.

Pásztor István szerint a VMSZ-t is erősíti a győzelem, hiszen a számadatok azt bizonyítják, a legnagyobb délvidéki magyar párt továbbra is élvezi a közösség támogatását. A VMSZ arra buzdította a szavazópolgárokat, hogy voksukat Vucicra adják, és az előzetes eredmények szerint ezt sokan megfogadták.