Évtizedes mélyponton az üzleti aktivitás

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Igen gyenge időszakot produkál a globális üzleti környezet az aktivitás tekintetében. Noha a részvénypiacok szárnyalnak, a vállalatok visszafogják a felvásárlásaikat, elsősorban az amerikai adó- és kereskedelmi szabályozások, illetve a túl magas értékeltségek miatt.
Vágólapra másolva!

Közel húszéves mélypontra zuhant a globális felvásárlási és összeolvadási aktivitás 2017-ben, ahogy a magas értékeltségek, illetve a potenciális politikai és gazdasági kockázatok elrettentették a vásárlókat – írja a The Wall Street Journal.

A nyilvánosan kereskedett vállalatokat érintő üzletek száma ebben az évben 793-ra csökkent április 28-ig, ami 20 százalékos zsugorodást jelent az egy évvel korábban ilyenkor mért 991-hez képest – derül ki a Dealogic adataiból.

A jelenlegi szint 1998 óta a legalacsonyabbnak számít.

Mindeközben a vállalatok egyre nagyobb szorzókkal kénytelenek fizetni a felvásárlásokért, illetve befektetésekért. A vizsgált időszakban a vásárlók 12,8-szoros árat fizettek ki a várható profitokhoz képest, ami meghaladja a tavalyi 12,1-szeres szintet, és 1997 óta a legmagasabb szám. Az árak magasságát mutatja, hogy ezzel együtt a globális üzletek értékei 13,9 százalékkal 479,8 milliárd dollárra bővültek.

Zavaros környezet

Összességében az érzékelhető, hogy a vásárlók igyekeznek kivárni, amíg tisztázódik a globális üzleti és politikai környezet. Az Egyesült Államok adózási és kereskedelmi szabályozásainak módosításai ugyanis, kiegészülve a brexittel, olyan kockázatokat jelentenek, melyek visszatartják a cégeket.

Emellett pedig

a csúcsra futó részvényárfolyamok melletti magas értékeltségek is inkább várakozást idéznek elő.

Ráadásul az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy például az USA-ban a jövőbeni szabályozási bizonytalanságok miatt nem teljesen világos, milyen várakozásokat lehet megfogalmazni az egyes társaságok eredményeivel kapcsolatban.

Egyelőre kivárnak az üzletemberek a nagy felvásárlásokkal Forrás: 123rf.com

Következésképpen a cégek elsősorban a magas prioritást élvező üzleteket kötik meg, háttérbe szorítva ezzel a kisebb súlyú felvásárlásokat és összeolvadásokat – hangsúlyozta Brian Langenberg, a Langenberg & Co. tanácsadócég szakértője.

Múlt és jövő

Érdekesség, hogy korábban a részvénypiacok emelkedése általában erőteljes üzleti aktivitással járt együtt. Noha 1999 és 2007 között ez a trend volt a jellemző,

most úgy zuhant mélypontra a felvásárlások száma, hogy az amerikai S&P 500 index mintegy 6,5 százalékos izmosodást mutatott

ebben az évben.

Mindemellett a nagy cégek azért is tartózkodhatnak a felvásárlásoktól ebben a kockázatos időszakban, mert ezek nélkül is szépen tudnak teljesíteni – jelezte Barbara Noverini, a Morningstar részvénypiaci elemzője. A szakértő olyan cégek példáját emelte ki, mint a Honeywell, a General Electric vagy a 3M Co.

Egyes elemzők azonban úgy számolnak, hogy még idén igen jelentősen megugorhat az aktivitás. Amennyiben ugyanis az USA-ban az év végéig elfogadják az új adószabályokat, akkor akár lavinaszerű felvásárlási hullám indulhat be a piacokon.