Ezekre figyeljünk az online kereskedésnél

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Architects meeting at computer in office.
Vágólapra másolva!
A kockázatot ugyan nem szeretjük, a bankbetét azonban olyan alacsony kamatot fizet, hogy egyre többen merészkednek izgalmasabb terepre növekvő megtakarításaik további gyarapítása érdekében. De hogyan válasszunk magunknak megbízható online kereskedési szolgáltatót?
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság jellemzően nem szereti a kockázatot, ha a befektetéseiről van szó: megtakarításainkat a legszívesebben bankbetétben tartjuk (esetleg lekötetlenül a folyószámlánkon). Amióta azonban a jegybankok meghirdették az alacsony kamatok politikáját, nem ritka, hogy alig valamivel nulla százalék fölötti kamatot lehet „elérni" egy átlagos lekötéssel. Mindeközben az állam elkezdett igen vonzó hozamokat kínálni a magyar lakossági állampapírok vásárlóinak – így hosszú idő után elkezdett átalakulni a hazai megtakarítási szerkezet, bankbetétek helyett egyre növekvő arányban állampapírban fialtatják megtakarításaikat a magyarok.

Miután azonban a lakosság körében jelentősen megugrott az állampapír-állomány, és sikerült egy, a korábbinál jóval kevésbé kockázatos, növekvő arányban hazai kitettségű államadósság-struktúrát kialakítani, az állam faragni kezdte az új állampapír-sorozatok hozamát.

Eközben az ébredező infláció is tovább erodálja a biztonságos befektetésekkel elérhető reálhozamot.

Mindez akkor történik, amikor a gazdasági növekedés, a folyamatosan emelkedő jövedelmek egyre nagyobb összegű megtakarításokat tesznek lehetővé a lakosság számára. Ezeknek a megtakarításoknak az elhelyezésekor egyre többen választanak kockázatosabb befektetéseket a magasabb reálhozam elérése érdekében.

Miközben a vagyonkezelők, brókercégek, pénzügyi tanácsadók tárt karokkal várják az új ügyfeleket, az elmúlt időszakban jelentősen elszaporodtak az online brókercégek is, ahogy a „hagyományos" brókercégeknél is elérhetővé vált az online kereskedés lehetősége.

Az interneten rengeteg a hatalmas profittal kecsegtető hirdetés és az óriási befektetési sikerekről szóló „beszámoló", miközben a felkészületlenül piacra ugró, majd pénzüket elvesztő ügyfelek rémtörténetei sokakat eltántoríthatnak az online kereskedéstől.

Pedig a megfelelő információkkal és tudással felvértezett, szakértők által segített befektetők sokkal nagyobb valószínűséggel érhetnek el sikereket saját pénzük kezelése közben, mint azok, akik egy jónak tűnő ajánlattól megszédülve gondolkodás nélkül vágnak bele az üzletelésbe.

Az online részvény-, devizapiaci és CFD-kereskedelemben a magánszemélyek és a vállalkozások számára is komoly lehetőségek rejlenek,

van azonban néhány alapelv, amelynek betartása nélkül a közelébe sem szabad merészkedni ezeknek a piacoknak.

Az első és legfontosabb szabály:

kerülje a csalókat és a kóklereket!

Több cég is úgy kínálja szolgáltatásait, hogy a háttérben csak egy egzotikus szigeten bejegyzett, zavaros tulajdonosi kört tud felmutatni biztosítékként. Válasszon olyan szolgáltatót, aki biztos tulajdonosi háttérrel, jól szabályozott és felügyelt piaci környezetben, átláthatóan végzi tevékenységét! Ellenőrizze le a társaságot a különböző pénzügyi felügyeleteknél – akinek nincs titkolnivalója, annak könnyen megismerhető a háttere.

Körültekintéssel lehet kipróbálni az online kereskedést Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi tevékenysége keretében folyamatosan monitorozza a befektetési szolgáltatókat. A piaci szereplőkre rákereshetünk , átnézhetjük, hogy rendelkeznek-e a megfelelő engedéllyel, adott-e ki figyelmeztetést a felügyelet az adott szolgáltató tevékenységével kapcsolatban.

Ne bízza a pénzét olyan cégre, ahol nem törődnek önnel!

Válasszon olyan partnert, ahol bármikor segítséghez juthat, magyar nyelvű tájékoztatást kaphat, ahol megfelelő információs és oktató anyagok érhetők el.

Mielőtt a pénzét rájuk bízza, tegye próbára őket!

Nyisson demószámlát, ahol virtuális pénzzel tesztelheti a kereskedési rendszert, az ügyfélkapcsolati rendszert,

az oktatóanyagokat, az elemzési eszközöket – valamint saját tudását és kockázattűrő képességét.

Névtelenekkel ne kezdjen!

Csak biztos hátterű pénzintézetnél nyisson számlát, ne fogadja el névtelen bankok ajánlatát! Győződjön meg arról, hogy a brókercég a saját pénzét és az ügyfelek pénzét elkülönítve kezeli!

Figyelje a költségeket!

Nem mindegy, hogy a hasonló színvonalú szolgáltatást nyújtó cégek milyen jutalékokat, díjakat számítanak fel, amikor megköti az üzletet. Hasonlítsa össze az ajánlatokat, hogy a hasznát ne a brókere vigye el.

Használja a Google-t! Keressen rá az interneten az adott brókerre, cégre, nézze meg, mit írnak a fórumokon azok, akiknek már van tapasztalata velük. Persze a sokat bukott befektetőkkel és a pr-gyanús hozzászólásokkal érdemes vigyázni, de az elsöprő többségnek azért valószínűleg hihetünk – és akár kérdéseinket is feltehetjük. Az interneten az esetleges bírságokra, elmarasztaló határozatokra is rátalálhat a céggel kapcsolatban.