Az ENSZ szerint a dzsihadisták több száz civilt öltek meg Moszulban

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam fegyveresei 231, Nyugat-Moszulból menekülő civilt gyilkoltak meg május 26-e óta - közölte csütörtökön az ENSZ genfi emberi jogi irodája hitelt érdemlő jelentésekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A szervezet közleménye szerint egyedül a múlt héten, három nap leforgása alatt 204 civilt öltek meg.

A jelentések szerint az Iszlám Állam 27 embert végzett ki május 26-án, köztük 14 nőt és 5 gyereket.

- idézte a közlemény Zeid Raad al-Husszein emberi jogi főbiztost.

Zeid sürgette az iraki kormányt, hogy vonja felelősségre a különféle erőszakcselekmények elkövetőit, akkor is, ha azok éppen a hadsereg tagjai.

A genfi székhelyű főbiztosság arról is beszámolt, hogy május 31-én körülbelül 50-80 ember halt meg egy légicsapásban a nyugat-moszuli Zandzsili városnegyedben.

Azt nem közölte, hogy ki hajtotta végre a bombázást.

Az iraki rendőrség múlt héten közölte, hogy legalább hét civil vesztette életét az Iszlám Állam tüzérségi támadásaiban Zandzsiliben. Egy fiatal férfi pedig azt állította, hogy

légicsapás ért egy 200-250 fős, vízhordó civil csoportot, mert egy dzsihadista rejtőzött közöttük.

A támadásban maga is megsebesült.

- figyelmeztetett a főbiztosság.

Zeid arra kérte az iraki erőket és a nemzetközi koalíciót, hogy műveleteik során tartsák tiszteletben a vonatkozó nemzetközi egyezményeket, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megóvják a polgári lakosság életét.

Az iraki erők januárban visszafoglalták Kelet-Moszult a dzsihadistáktól, majd folytatták az előrenyomulást a Tigris folyó nyugati partján. A kormányerők május 27-én erőteljes offenzívát indítottak, hogy megszerezzék a nyugati városrész Iszlám Állam kezén maradt negyedeit, ahol mintegy 200 ezren élnek ostromzár alatt.

Az Iszlám Állam az elmúlt időszakban jelentős területeket vesztett Irakban és Szíriában.

A Washington vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező szíriai erők a héten megindították a dzsihadisták szíriai fellegvárának számító Rakka ostromát.