Dilemma előtt állnak a régiós befektetők

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A 2017-ben kiemelkedően teljesítettek a közép-európai régió gazdaságai, aminek köszönhetően a tőzsdemutatók novemberi állása alapján 15-30 százalékos hozamot is el lehetett érni. A feszes munkaerő-piaci helyzet miatt azonban a vállalati eredmények látványos javulása már nem várható, a viszonylag alacsony értékeltség és a befektetők kockázatvállalási kedve azonban még fölfelé tolhatja a tőzsdéket, ezért megfontolandó a közép-európai részvénypiacon befektetni - tanácsolja a K&H.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok alapján a harmadik negyedévben is folytatódott a régiós országok (cseh, lengyel, magyar, román) év közben tapasztalt magas növekedési üteme, és 5 százalék körüli bővülés jellemzi Közép-Európát. „Minden gazdaság a saját potenciális növekedése felett teljesít, de Románia 8,8 százalékos (év/év) növekedése ezek közül is kiemelkedik.

Erős hátterek

A mögöttes tényezők meglehetősen hasonlóak: az alacsony munkanélküliségnek és az erős bérnövekedésnek köszönhetően

a belső kereslet nagyon erős, a beruházások mögött pedig ott vannak az uniós források és vállalati szektor is.

Emellett pedig az eurózóna várakozások feletti konjunktúrája is jelentősen segíti az exportban erős hazai és szomszédos országok gazdaságát. Ebben a kedvező környezetben a vállalati szektor is az előrejelzések felett teljesít, így a régió tőzsdéi prémium hozamot nyújtanak" – részletezte a jelenlegi régiós befektetési helyzetet Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

A tőzsdei árfolyamokat a javuló eredményesség mellett a befektetők kockázatvállalási kedve is felfelé húzza, hiszen az 1-2 százalékos hosszú kötvényhozamok mellett

nagyobb az érdeklődés a részvénybefektetések iránt,

ami hatványozottan igaz a magas osztalékhozamon (5-7%) forgó papírokra.

A régióban a magyar piacon 30 százalék feletti éves eredménynövekedés várható 2017-ben, de a lengyel tőzsdére vonatkozóan is 25 százalékkal emelkedett az elemzői várakozás.

Meddig tarthat az árfolyam-emelkedés?

„Még a kiváló év után sem mondhatjuk, hogy drágák lennének a régiós részvénypiacok, hiszen az értékeltségi szintek (P/E: árfolyam/egy részvényre jutó profit) alapján

szinte minden ország tőzsdeindexe a hosszú távú átlagának közelében tartózkodik,

a feltörekvő piacokhoz képest pedig 10 százalékos diszkont látható. Van még tehát tér az emelkedésre.

Megfontolandó azonban, hogy a feszes munkaerő-piaci helyzet egyrészt jelentős béremelésre kényszeríti a cégeket, másrészt egyre inkább a növekedési lehetőségeket is korlátozza. Mindeközben pedig az alig látható infláció miatt a fogyasztói árakban nehéz érvényesíteni a költségnövekedést, így a vállalati eredmények érdemi javulására már nem számíthatunk" – hangsúlyozta ki Kovács Mátyás a befektetői döntés előtt állók számára.