Színlelt szerződést kötött Simicskával a Jobbik

Simicska Vona
Vágólapra másolva!
Leplezett bérleti szerződés az a megállapodás, amelyet adásvétel címén kötött a Jobbik és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont – közölte a Magyar Idők által megkérdezett szakjogász, aki arra is emlékeztetett: az efféle szerződések a polgári törvénykönyv szerint semmisek. A Jobbik szóvivője megerősítette azt a pénteki hírt, hogy a plakátokat már visszavásárolták korábbi tulajdonosai, de a vételárról csak annyit mondott: alacsonyabb, mint amennyiért korábban ők megszerezték azokat.
Vágólapra másolva!

Színlelt szerződést kötött a Magyar Időknek nyilatkozó szakjogász szerint a Jobbik és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Publimont.

Az adásvételi szerződésnek álcázott bérleti szerződés célja az lehetett, hogy kijátssza a településkép-védelmi törvény listaáron történő plakáthirdetésre vonatkozó rendelkezésit,

részben pedig az, hogy a választási kampány időszakában a Jobbiknak olcsó plakáthirdetési felületet biztosítson.

Furcsa szerződés

A szerződés értelmében Vona Gábor pártja 2017. szeptember 19-én megvásárolt 978 óriásplakát közzétételére alkalmas hirdetőfelületet. A vételárat a felek 124 millió forintban határozták meg, azzal a kitétellel, hogy abból 2017. szeptember 28-ig valamivel több, mint 26 millió, az országgyűlési választás után pedig 2018. május 31-ig nem egészen 98 millió forintot kell fizetnie a Jobbiknak.

A megállapodás azonban tartalmaz egy olyan záradékot, amely szerint, ha a második részletet a párt nem tudja megfizetni, a hirdetési felületek visszaszállnak a Publimontra, a cég pedig a részére addig már megfizetett tételen kívül további követelést nem támaszt Vona Gáborékkal szemben.

Simicska Lajos színlelt szerződést köthetett a Jobbikkal Forrás: MTI - Origo

Bérleti megállapodás?

A szakértő szerint ez a szerződés egyik kulcspontja; ez az, ami egyértelműen arról árulkodik, hogy valójában egy bérleti szerződés köttetett. Szintén a színleltséget támasztja alá, hogy

a szerződés 2020. december 31-ig kizárja a Jobbik reklámberendezések feletti rendelkezési jogát,

ami azt jelenti, hogy e felületeken lényegében csak a Jobbikot népszerűsítő plakátok helyezhetők el, és a Jobbik tulajdonosként sem másnak el nem adhatja, sem bérbe, sem más személy használatába nem jogosult adni az egyébként elvileg a tulajdonát képező reklámberendezéseket – vélekedett a szakjogász, hozzátéve, hogy a polgári törvénykönyv kimondja: a színlelt szerződés semmis.

A Jobbik annak az összegnek a többszörösét költötte köztéri plakátokra, mint amennyiről a PestiSrácok írt, a pontos összeg azonban az üzleti titok – állította Mirkóczki Ádám. A párt szóvivője megerősítette, hogy a plakátokat már visszavásárolták korábbi tulajdonosai, de erről a vételárról is csak annyit mondott: kisebb, mint amennyiért korábban ők megszerezték azokat.

Jogszerűen járt el az ÁSZ

A Pesti Srácok által megszerzett szerződések fényében jó okkal feltételezhető, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényesen, jogszerűen és arányosan járt el, amikor a közelmúltban megállapította: a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében (az a plakátkampányra vonatkozó ügy volt). Az ÁSZ október elején jelezte, hogy

a Jobbik többszöri értesítés, valamint helyszíni adatkérés ellenére nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének

a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását.

A számvevőszék a jelentéstervezetben tájékoztatta a pártot, hogy a hatósági kockázatjelzésben rögzített politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.