Pimasz aktivistákat perel az Apple

apple store  marché saint-germain párizs paris
Apple Store, Párizs, Marché Saint-Germain
Vágólapra másolva!
Az adózási szokásai miatt tüntettek a francia csoport tagjai.
Vágólapra másolva!

A multinacionális cégek adózási szokásai technikailag szinte mindig legálisak, azonban morálisan megkérdőjelezhetőek, hiszen a legkülönfélébb szabályozási hiányosságokat mind kihasználva „optimalizálják” a leadózandó pénzmennyiséget. Az egyik notórius adókerülő az Apple, az Európai Bizottság tavaly decemberben 15,4 milliárd dollárra büntette emiatt a vállalatot.

Apple Store, Párizs, Marché Saint-Germain Forrás: Apple

Ugyan az átlagos polgárok nem szoktak tevőlegesen belefolyni az ilyen vitákba, azonban Franciaországban már több alkalommal is meggyűlt az Apple baja a többek közt fair adózást követelő, Attac nevű csoport aktivistáival. A tagjai már több alkalommal tüntettek a francia Apple Store-oknál, néhány nappal az EU fentebb említett bírságának kiszabása előtt például órákon keresztül lehetetlenné tették az egyik párizsi Apple Store működését.

Egyszerűen bementek nagyjából százan az üzletbe, így a vevők nem igazán tudtak és akartak vásárolgatni a boltban.

Az aktivisták végül ígéretet kaptak arra, hogy a követelésüknek megfelelően beszélhetnek a cég helyi kirendeltségének menedzsmentjével, ezután távoztak.

Az Apple most beperelte az akció miatt az Attacot, a cég szerint a csoport ugyanis nem részletezett módon veszélybe sodorta a vásárlók és a személyzet biztonságát. Az Apple egyrészt 3000 euró kártérítést követel, másrészt pedig szeretné elérni, hogy a bíróság tiltsa el a csoportot az ilyen megmozdulásoktól, a végzés megsértéséért pedig helyezzen kilátásba egy esetenkénti 150 ezer eurós bírságot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!