A Pénziránytű Alapítvány gazdasági játékai segítik a nyelvtanulást

Two young students using laptop in class Couple - Relationship Computer Student University Student Women Females Men Males Two People Searching Surfing the Net Youth Culture Lens Flare Young Adult Sitting Reading Looking Working Studying Learning Caucasia
Two young students using laptop in class. University students working on laptop computer in library.
Vágólapra másolva!
Az idegen nyelvű gazdasági játékok segítségével a diákok már a nyelvórákon is megismerkedhetnek a kereskedelem fortélyaival, azzal, hogy hogyan érdemes kereskedni, hogyan hat a kereslet és a kínálat az árakra, illetve hogyan változnak a részvények árai a híreknek megfelelően. A különböző szituációk döntési helyzet elé állítják a játékosokat, akik így saját belátásuk szerint befolyásolhatják a piacot, alkalmazkodhatnak a kialakult kihívásokhoz.
Vágólapra másolva!

Az alapvető gazdasági ismeretek és összefüggések gyakorlatias elsajátítása mellett már az idegen nyelvek játékos fejlesztése is megvalósulhat a játékok során. Ezek az ismeretek és készségek a mindennapokban egyre inkább elengedhetetlenek, ezért is kiemelkedő jelentőségű ezeknek az összekapcsolása, és egymást kölcsönösen támogató hatása.

Gyümölcspiac

A játék során a résztvevők egy kisváros kereskedői, akik naponta – adott áron –a nagybani gyümölcspiacon szerzik be portékáikat (almát, körtét, banánt), majd a gyümölcsöket a város fogyasztóinak értékesítik, az általuk célszerűnek tartott árakon. A cél az, hogy a kisváros gyümölcspiacán versenyezve lehetőleg minden beszerzett gyümölcsöt el tudjanak adni és a lehető legnagyobb bevételt érjék el az induló ötezer forintjukból.

illusztráció Forrás: Dreamstime

Remek süti

A játékosok sütit „sütnek" és értékesítenek a játékban - a cél a minél nagyobb nyereség elérése. A
résztvevőknek minden körben dönteniük kell az eladandó tepsik számáról, a marketingköltségekről és a termék eladási áráról. A döntéseket egy táblázatban kell rögzíteni és ebben bizony a költségkalkulációt is el kell végezni: tepsinként ezer forint változó költséggel, négyezer forint fix költséggel és a versenyzők által meghatározott marketingköltséggel kell számolni. Amennyiben a költségek elszámolását nem végzi el a játékos, akkor a játékbeli Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezer forint késedelmi díj kirovása mellett teszi ezt meg az érintett helyett!

illusztráció Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tőzsdejáték

Induló tőkeként minden játékos rendelkezik százezer forintnyi játékpénzzel, ebből kell a körök végére a lehető legtöbb hozamot elérni. A játékban négy részvény vesz részt, ezek nyitóára egységesen tízezer forint, ami aztán a játék folyamán a piaci hírektől függően változik. A játéktőzsdén minden körben az egyes részvényekre vonatkozóan megjelennek hírek, s ezek alapján kell a vételi és eladási döntéseket meghozni, vagyis a befektetési stratégiát meghatározni. A játék végén az a nyertes, akinek a portfóliója (vagyis a meglévő részvényeinek záró árfolyama és a maradék készpénze) a legtöbbet éri.

illusztráció Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A játékok mindenki számára elérhetőek: a http://penziranytu.hu/jatekok oldalon.