Édes-savanyú húsgombócok az amerikai gasztrobloggertől

húsgombóc
Vágólapra másolva!
Ree Drummond gasztroblogger egy oklahomai farmon él férjével, négy gyermekével és több ezer musztánggal. Náluk aztán mindig történik valami, ami okot ad újabb és újabb ételek kitalálására: gyermekzsúr, jótékonysági piknik, születésnap, évforduló. Ree receptjeit annyira megszerették, hogy főzős TV-műsora indult a Food Networkön A vadnyugati nő címmel. A márciusi két új évadból – 15. és 16. – Ree legendás, 16 perces ételei sem maradhatnak ki. Hangolódjon rá a vadnyugati nő receptjeire az édes-savanyú gombócokkal!
Vágólapra másolva!

A húsgombócókból előre el tudunk készíteni több adagot, így csak elő kell kapni a fagyasztóból az elfoglalt hétköznapokon.

Édes-savanyú húsgombócok Ree Drummondtól Forrás: Ree Drummond

Édes-savanyú húsgombócok

Hozzávalók:

  • ½ bögre* barna cukor
  • ½ bögre rizsecet vagy fehér borecet
  • ¼ bögre ketchup
  • 1 evőkanál alacsony sótartalmú szójaszósz
  • 2 ¼ bögre ananászlé
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 25 fagyasztott húsgombóc, az alábbi recept szerint
  • 1 evőkanál sriracha szósz, vagy más csípős szósz
  • 1 piros kaliforniai paprika, felvágva
  • 1 bögre konzerv vagy friss ananászdarabka
  • 4 evőkanál felvagdosott újhagyma
  • 4 ½ bögre főtt hosszúszemű vagy basmati rizs, a tálaláshoz

A konyhakész húsgombócokhoz:

  • 2250 g darált marhahús
  • 1 ½ bögre zsemlemorzsa
  • ½ bögre teljes tej
  • ½ bögre friss petrezselyem, felaprítva
  • ¼ bögre főzőtejszín, 20%-os
  • 2 púpozott evőkanál szemes mustár
  • 1 teáskanál durvaszemű só
  • 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
  • ½ teáskanál pirospaprika pehely
  • 4 nagy tojás
  • olívaolaj a sütéshez

*1 bögre=2,5 dl

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben összeöntjük a barna cukrot, az ecetet, a ketchupot, a szójaszószt és 2 bögre ananászlevet. A keveréket lassan, közepesen nagy lángon felforraljuk, közben kevergetjük.

A szósz besűrítéséhez a kukoricakeményítőt és a maradék ¼ bögre ananászlevet egy kis tálkában simára keverjük, és hozzáöntjük a szószhoz. Alaposan elkeverjük.

Elővesszük és beletesszük a házi konyhakész, fagyasztott húsgombócokat, a srirachát és a kaliforniai paprikát, és jól összekeverjük. A serpenyőt lefedjük, és 8-10 percig főzzük, míg a szósz besűrűsödik, és a húsgombócok átmelegednek. Belekeverjük az ananász darabokat és rászórunk 2 evőkanál zöldhagymát.

A húsgombócokat rizzsel tálaljuk, szósszal meglocsoljuk, és a maradék zöldhagymával meghintjük.

A házi, konyhakész húsgombócok elkészítése:

Egy nagy tálban összekeverjük a darált marhahúst, a zsemlemorzsát, a tejet, a petrezselymet, a tejszínt, a mustárt, a sót, a feketeborsot, a pirospaprika-pelyhet és a tojásokat. Kézzel addig gyúrjuk, amíg jól összeáll a keverék.

A húsos keverékből evőkanálnyi darabokat szaggatunk ki és gombócokat formálunk belőlük. A gombócokat egymás után sütőpapírral bélelt peremes tepsibe helyezzük, majd a tepsit 10 percre a hűtőbe tesszük, hogy a gombócok megszilárduljanak a sütés előtt.

A húsgombócok kisütéséhez ¼ bögre olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon felmelegítünk. A gombócokat a serpenyőben 5-6 percig sütjük, míg minden oldalának szép színe lesz, és a belseje is teljesen átsül.

Az olajat a kész gombócokról papírtörlőre csöpögtetjük, majd sorba állítjuk tiszta, sütőpapírral bélelt tepsikben. A tepsiket fedetlenül 30-40 percre fagyasztóba helyezzük, amíg a gombócok felszíne megkeményedik. Ezután a húsgombócokat 5-7 fagyasztó zacskóba helyezzük, (körülbelül 25 jut egy zacskóba) és azonnal lefagyasztjuk. Konyhakészen várják a felhasználást!

A vadnyugati nő új évadai március 5-étől hétköznapokon 17:00-tól

dupla részekkel látható a Food Network csatornán április végéig.

Figyelje a Táfelspicc oldalát, hiszen hamarosan újabb recepttel jelentkezünk!