Leépítik a különös diktatúra saját étteremláncát

north korea korean flag dinner knife plate restaurant cutlery fork empty dish cuisine silver lunch background round international concept setting dishware national top kitchenware menu silverware view cafe ceramic flatware dining bar meal set design table
47770014 - dinner plate with the flag of north korea on it for your international food and drink concepts.
Vágólapra másolva!
Kiürülnek az észak-koreai „Phenjan” étteremlánc egységei Kínában. A nemrégiben még telt házzal üzemelő egységekben alig van már vendég, az ott dolgozó, észak-koreai vendégmunkások – elsősorban nők – a beszámolók szerint egyre feszültebbek és tanácstalanok. Kína ugyanis olyat tesz, amelyet eddig csak vonakodva: betartja a lator állam elleni ENSZ-szankciókat.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Koreával foglalkozó portálnak, a Daily NK-nak, több, egymástól független kínai forrás megerősítette, egyre üresebbek a Kínában működő észak-koreai éttermek.

Nem válaszolnak a dolgozók

Az egyik beszámoló szerint forgalom nélkül működik a Shenyang-ban található, a Phenjan-lánchoz tartozó észak-koreai étterem is, amely egészen mostanáig nagyon kedvelt volt mind a helyi kínaiak, mind az ott megforduló külföldiek körében.

A kínai forrás jelezte: a kongó étteremmel kapcsolatban megpróbálta szóra bírni az ott dolgozó észak-koreai felszolgálónőket,

akik elzárkóztak a válaszadástól.

Feszültnek és tanácstalannak tűntek.

Konganak az ürességtől a Kínában népszerű és a helyiek által is kedvelt Phenjan-éttermek Forrás: 123rf

Egy másik forrás azt mondta, korábban nem tudott úgy elmenni a Kína és Észak-Korea határához közeli, kínai oldalon működő étterembe, hogy az ne lett volna mindig tele. Most viszont a helyi lakosok nagy ívben elkerülik az egységet.

Ahogy az Origo bemutatta, az észak-koreai rezsim egészen sajátos felfogásban tekint az éttermi vendéglátásra. A számos országban jelen lévő észak-koreai éttermekkel kapcsolatban több beszámoló megemlíti, hogy várakozáson felülien jól főznek, és sajátos „ízt" adnak az ételhez az ott látható zenés-táncos produkciók. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, mik lehetnek az aggályok egy ilyen egység felkeresése kapcsán. Az ottani költéssel ugyanis a kíváncsi turista vagy üzletember, közvetett módon, de a rezsimet támogatja a jellemzően dollárban fizetendő számla értékével.

A beszámolók kiemelik: drasztikusnak tekinthető a váltás, amit jelenleg tapasztalni lehet, a nem is olyan régen még nyüzsgő vendéglátó-helyeken.

Kína betartja a határozatot

Feltételezések szerint, az éttermek kiürülésnek ahhoz lehet köze, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium

betartja a vonatkozó ENSZ-határozatot az országban működő, észak-koreai gazdasági érdekeltségek bezárásáról.

Ebbe beletartoznak a vegyesvállalatok is, és minden olyan létesítmény, gazdasági szervezet, amelynek tevékenységével a rezsim keményvalutához juthat.

Bezárhatnak a Kínában működő észak-koreai éttermek (illusztráció) Forrás: AFP/Ed Jones

Könnyen lehet, hamarosan az éttermek már ki sem nyitnak,

az ott dolgozókat pedig akár haza is küldhetik.

Szingapúr már néhány hete bejelentette, hazaküldi a területén dolgozó észak-koreai vendégmunkásokat, akik munkája szintén az ott megkeresett pénzük miatt fontos Phenjannak. Emlékezetes lehet az is, hogy Észak-Korea nemrég nőket és egyetemistákat is Kínába küldött azért, hogy ott munkát vállaljanak, illetve éttermekben dolgozzanak. A vélekedések szerint, ezt a jelenséget számolhatja föl most Peking, aminek – a jelek szerint – az éttermek is áldozatul eshetnek.