Jelentős balliberális térvesztés Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Teljesen átrajzolódott Szlovénia politikai térképe a vasárnapi előrehozott választásokat követően. A jobboldali-bevándorlásellenes erők nemcsak a vidéki térségekben, hanem több nagyvárosban is az első helyen végeztek, míg a korábban domináns pozícióban lévő baloldali-liberális pártok csak néhány városban végeztek az első helyen.
Vágólapra másolva!

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján Janez Jansa pártja, az eddig ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat. A mostani voksolás abból a szempontból is egyedülálló volt, hogy a négy évvel ezelőtti megmérettetéshez képest alapvetően rajzolta át az ország politikai térképét. De először nézzük az eredményeket!

Magabiztos Jansa-győzelem

Az SDS 24,96 százalékkal az első helyen áll, és 25 mandátumot szerzett a parlamentben.

Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,66 százalékkal és 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,92 százalékkal, 10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Janez Jansa pártja végzett az első helyen Forrás: AFP/Jure Makovec

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 9,75 százalékkal (10 mandátum), a Baloldal (Levica) 9,29 százalékkal (9 mandátum), az Új Szlovénia (NSi) 7,13 százalékkal (7 mandátum), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5,12 százalékkal (5 mandátum), a nyugdíjaspárt (DeSUS) 4,91 százalékkal (5 mandátum) és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4,20 százalékkal (4 mandátum).

Majdnem minden körzetben a bevándorlásellenes jobboldal nyert

Az SDS nemcsak megnyerte a választást, hanem ha az ország térképére tekintünk, akkor gyakorlatilag szinte teljesen sárgára színezte azt. Ha a tartományi szintet nézzük, akkor az összes közigazgatási egységben a jobbközép alakulat kapta a legtöbb szavazatot.

Az SDS legjobban Celje tartományban szerepelt 28,85 százalékos eredménnyel,

míg a leggyengébben Postojna tartományban 21,85 százalékkal.

Szinte minden választókerületben a jobboldali SDS győzött Forrás: Origo

Szlovénia választókerületi térképe is szinte teljesen sárgára váltott pár nagyvárost leszámítva. A vidéki területeken szinte mindenhol az SDS tarolt, egyedül Kamnik tágabb körzetét leszámítva, ahol Marjen Sarac pártja végzett az első helyen. A radikális baloldali Levica Nevezetű párt Ljujbjanában és Koper városában végzett az első helyen. A hagyományos baloldali szociáldemokraták három városias választókerületben végeztek az első helyen.

Négy évvel ezelőtt még a balliberális erők voltak nagy többségben Forrás: Origo

A mostani eredmények a négy évvel ezelőtti parlamenti választáshoz képest alapvetően átrajzolták az ország politikai térképét. Akkor Miro Cerrar pártja az összes tartományban az első helyen végzett, míg az SDS csupán hat választókerületben tudott az első helyen végezni. Cerrar pártja akkor az összes nagyobb városban az első helyen végzett, míg most az SDS Mariborban és több ljubjanai kerületben is a legtöbb szavazatot kapta.

A politikai térkép átrendeződése egyértelműen a jobboldali, bevándorlásellenes alakulatoknak kedvezett,

míg a baloldlai-liberális erők egyértelműen visszaszorultak a nagyvárosokba.

Nem lesz könnyű

Borut Pahor kormányfő korábban már kijelentette, hogy a relatív győztesnek, ez esetben elsőként Janez Jansának ad mandátumot a kormányalakításra. Ezután a parlamentnek legkorábban 48 órán múlva, legkésőbb 7 napon belül szavaznia kell a miniszterelnök-jelöltről. Amennyiben nem jár eredménnyel a szavazás, az államfő 14 nap múlva új miniszterelnököt jelölhet, de a parlamenti pártok is jelölhetnek, ehhez legalább 10 aláírásra van szükség.

Jansa jelezte: tisztában van vele, hogy

a koalíciós tárgyalások nem lesznek könnyűek.

„Meg kell várni, hogy kihűljenek a felforrósodott fejek” - mondta a választások éjszakáján, majd hozzátette: a programok alapján mielőbb meg akarja kezdeni a tárgyalásokat a többi párttal.