Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Milliárdokat nyert véletlenül egy amatőr bróker, mégsem fizetik ki

Wall Street
NEW YORK - DECEMBER 01: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments before the closing bell December 1, 2008 in New York City. The Dow closed down nearly 680 points following negative economic reports. The National Bureau of Economic Research said today that the U.S. economy has been in a recession since December 2007. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi történetről számolt be a CNBC, amely szerint egy francia brókertanonc óriási összeget nyert, pedig nem is akart. A történet vége per lett, mert az online tőzsdei oldal szabályszegésre hivatkozva nem akarja kifizetni a férfit.
Vágólapra másolva!

Harouna Traoré egy nap bróker szeretne lenni, ezért múlt nyáron úgy döntött, hogy beiratkozik egy tőzsdei kereskedő tanfolyamra. Miután a tanfolyamot elvégezte, érzett magában elég önbizalmat ahhoz, hogy egyedül is kipróbáljon egy tőzsdei platformot, annak is a demószámláját.

Traoré választása a Valbury oldalára esett, ahol megnyitotta 20 ezer euróval a saját számláját.

Traoré nem nagyon bíbelődött a szabályokkal és az összegekkel, több mint 1 milliárd euró összegben fogadott amerikai és európai részvényekre. A taktika nem bizonyult jó ötletnek, hamar eurómilliós mínuszban találta magát.

Azonban az igazi pánik csak ezután vette kezdetét, ugyanis a férfi számára ekkor vált világossá,

hogy a demószámla valójában igazi számla.

Illusztráció Forrás: AFP/2008 Getty Images/Mario Tama

Mivel a kezdő tréder megijedt, és félt, hogy elveszíti a családját, kockáztatott, és további 5 milliárd dollár értékben fogadott amerikai részvényekre.

Így lett a mínuszból 10 millió euró (3,25 milliárd forint) plusz.

A brókertanonc pár nappal később felhívta a Valburyt, akiknek elmesélte az esetet. A cég azonnal törölte a férfi számláját, és megtagadta a nyereség kifizetését.

Ennek oka szabályszegés, ugyanis a cég szabályaival ellenkezik ekkora összegű megbízások adása.

Az esetet Traoré bíróságra viszi, ugyanis a férfi azt szeretné, hogy a nyereségét fizesse ki az oldal. Ha ez megtörténne, akkor az igencsak fájna a Valburynek, amelynek a bevétele összesen 10 millió dollár volt 2016-ban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről