Ünnepeljük vagy temessük az Apple-t?

Apple, New York, iPhone, tőzsde
Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban
Vágólapra másolva!
Miközben az Apple elérte a mérföldkőnek számító ezer milliárd dolláros piaci értéket, vannak olyan elemzők, akik arra figyelmeztetnek, érdemes óvatosan ünnepelni. A történelmi példák ugyanis arra utalnak, hogy a hasonló sztárvállalatok idővel alulteljesítőkké válnak a szélesebb piaccal szemben.
Vágólapra másolva!

Régóta várt mérföldkőhöz érkezett csütörtökön az amerikai részvénypiac, ahogy az Apple kapitalizációja átlépte az ezer milliárd dolláros határt.

Amíg a befektetők többsége ünnepelte a teljesítményt, van egy olyan csoport, amely sokkal óvatosabban kezeli az eredményt. Akik ugyanis az éppen aktuális részvénypiaci divathullám ellen szeretnek fogadni, inkább arra figyelnek, hogy

a történelem során a korábbi sztárok idővel alulteljesítőkké váltak

– írja Mark Hulbert, a MarketWatch elemzője.

Ezt a pesszimizmust támasztja alá, ha megnézzük, az elmúlt 40 évben mely vállalatok voltak hasonló sztárolt pozícióban, mint most az Apple. A lista olyan cégeket tartalmaz, mint az IBM, a Microsoft vagy a General Electric, és ezek közül ma már egyik sem tartozik a legfelkapottabb papírok közé.

Történelmi bukások

Hulbert azonban mélyebbre ment, és megnézte, 1980-tól kezdve hogyan teljesített az S&P 500 adott évben legmagasabb kapitalizációval bíró cége a következő 12 hónapban. Az osztalékokkal korrigált teljesítményeket nézve az jött ki, hogy

ezek a papírok évente átlagosan 4 százalékponttal maradtak el az S&P 500 index teljesítményétől.

Ráadásul ez még nem is teljesen fedi le a valós gyengülést, mivel épp a cégek jelentős súlya miatt aránytalan hatást gyakoroltak az S&P 500 mutatóra.

Mi több, Hulbert elemzéséből kimaradt a Cisco, amely az internetbuborék idején egy rövid időre az USA legértékesebb vállalata volt, azonban 75 százalékot zuhant a következő 12 hónapban. A Cisco egyébként azért maradt ki, mert Hulbert azokat a cégeket vizsgálta, melyek az adott év utolsó napján uralták a piacot.

Meddig tarthat az Apple öröme? Forrás: AFP/Justin Sullivan

A történelem tehát egyelőre a széllel szemben fogadó befektetők oldalán áll. Ezzel párhuzamosan azonban Hulbert egy olyan papírt is kiemel, amely jelenleg egyáltalán nem minősül népszerűnek, viszont a vállalati teljesítmény alapján érdemes lehet rá odafigyelni.

Ez pedig az orosz Lukoil, amely egy hatalmas, nyereséges cég, miközben a piaci értéke csupán a fele a könyv szerinti értéknek.

A papír manapság 70 dollár körül forog, miközben a tavalyi egy részvényre eső profitja 19 dolláros volt, ráadásul 10 százalékos osztalékhozammal működik a társaság.

Kínai figyelmeztetés

Mindemellett az is az Apple ellen szólhat, hogy a világ első olyan vállalata, amely elérte az ezer milliárd dolláros piaci értéket, mára lényegében összeomlott a tőzsdén. Ez a cég a kínai PetroChina, amely több mint egy évtizede először lépte át az álomhatárt. A 2007-es rekord azt követően állt be, hogy a PetroChina november elején Sanghajban tőzsdére lépett.

Az Apple részvényárfolyamának idei alakulása Forrás: investing.com

Az összeomlásra azonban nem kellett túl sokat várni. A következő év végére ugyanis a cég piaci értéke már kevesebb mint 260 milliárd dollár volt, ami igen jelentős szakadásnak számított. Olyannyira, hogy a Bloomberg adatai szerint

a részvénypiacok történetében ez a papír szenvedte el a legnagyobb pusztítást a piacon.

A háttérben alapvetően a pénzügyi válság és az olajár összeomlása állt. A 2007-es tőzsdére lépéskor ugyanis az olaj hordónkénti ára 140 dolláron állt, és ma még mindig csak ennek a felén forog a fekete arany.