Európa lehet a kereskedelmi háború nagy vesztese

euró eurózóna
Vágólapra másolva!
Európa lehet a nagy vesztese az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi konfliktusnak – mondja az Edmond de Rotschild eszközkezelő vezető közgazdásza. A kontinens ugyanis egyelőre nem képes egységes tárgyalópartnerként fellépni, ami súlyos problémákat okozhat.
Vágólapra másolva!

Az egész eurózónában komoly problémákat jelenthet az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa, de különösen Franciaország lehet az összecsapás egyik nagy vesztese – mondta a CNBC-nek Mathilde Lemoine, az Edmond de Rotschild eszközkezelő vezető közgazdásza. Lemoine egy párizsi nyári egyetemen úgy nyilatkozott, az euróövezet lehet az összecsapás igazi „nagy vesztese".

Egység nélküli gyengeség

Az öreg kontinenssel kapcsolatos pesszimizmus mögött az áll, hogy a szakértő szerint Donald Trump amerikai elnök érdekelt lenne a szolgáltatások Kínába irányuló exportjában, azonban Európa túlságosan széttöredezett ahhoz, hogy kihasználja az ebből fakadó esetleges előnyöket.

Az euróövezet, és kiemelten Franciaország, exportja nincs kellően megszervezve a szolgáltató szektorban, különösen a pénzügyek területén.

Ennek oka elsődlegesen az, hogy nincs közös szolgáltatói piac Európában, vagyis rendkívül nehéz olyan egységes tárgyalási álláspontot felvenni, amellyel a régió határorozottan leülhetne Kína és az Egyesült Államok elé – mondta Lemoine.

Az eurózóna nehezen tudja kihasználni a kereskedelmi háborúból fakadó lehetőségeket Forrás: 123rf.com

Éppen ezért az euróövezet nagyot bukhat a mostani folyamatokkal, miközben nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok egyik legfontosabb célja éppen az, hogy fenntartsa a globális vezető szerepét – tette hozzá a szekértő.

Elmaradhat az olasz válság

Ezzel párhuzamosan a CNBC Európa belső ügyeiről is kérdezte a közgazdászt, aki úgy látja, egyelőre nem kell attól tartani, hogy az adósságoktól erősen sújtott Olaszország válságba csúszna. Az olasz államadósság tavaly elérte a GDP több mint 130 százalékát, azonban a kormány egyelőre képes megfelelően törleszteni, köszönhetően elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programjának, amely lenyomja a kamatokat.

Ez a program azonban decemberben véget ér, és ha fokozódnak a belső politikai konfliktusok Olaszországban, akkor

nem kizárt, hogy az olasz hitelfelvételi költségek olyan magas szintekre ugranak, melyekre 2014 óta nem volt példa.

Mindazonáltal Lemoine kiemelte, arra számít, hogy az EKB továbbra is támogatni fogja Rómát. A közgazdász éppen azért nem vár szuverén adósságválságot Olaszországban, mert az eurójegybank a jövőben is úgy fogja menedzselni a kötvénypiacot, hogy elkerülje az állampapírhozamok éles megugrását, vagyis a hitelfelvételi költségek jelentős megnövekedését.

Lemoine azonban hozzátette, ha az olyan gazdaságokban, mint Olaszország vagy Franciaország elmaradnak a strukturális reformok, az tovább gyengítheti a gazdasági környezetet az egész euróövezetben.