Vágólapra másolva!
Megfelelő fajtaválasztással és új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető Ghanában előállított élelmiszer mennyisége a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) álláspontja szerint. Hogy ezt bebizonyítsák, mintafarmot hoznak létre az afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a NAIK vetőmagjai arra a növénytermelési és állattenyésztési együttműködést megindító mintafarmra, aminek létrehozásáról június végén, a 3. Budapest Afrika Fórum keretén belül írtak alá együttműködési megállapodást a nyugat-afrikai ország Dodowa-régiójával. Hagyományosan jók a NAIK kapcsolatai az afrikai országokkal, több sikeres kezdeményezés jellemezte az elmúlt évek munkáját.

A ghánai-magyar együttműködés agrárdiplomáciai mérföldkövét jelentette, amikor tavaly a két ország külügyminisztereinek jelenlétében megállapodást írt alá a NAIK és ghánai partnerszervezete.

Ennek égisze alatt születik meg az a közös mintafarm is, ahol afrikai körülmények között bizonyíthatnak a magyar vetőmagok.

Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A közös munka fő csapásvonalai a paradicsom, a gabona – főként a kukorica - a halászati együttműködések, továbbá a mezőgazdasági szaporítóanyagok magyar exportja lehet. A programban érintett egyik gazdaság vezetője így írja le a ghánai vállalkozói klímát az agrárszektor.hu-nak:

A magyar termesztési technológiát alkalmazó mintafarm egy kiemelten kutatási célokat szolgáló gazdaság, amire az igényt az afrikai ország regionális vezetése fogalmazta meg. A mezőgazdasági létesítményt a magok elvetését követően, még ebben a hónapban átadják.