Figyelmeztető sztrájkot tartanak a német vasutasok

német vasutassztrájk
Járatinformációra várnak utasok a kölni főpályaudvaron 2018. december 10-én, amikor a reggeli órákban vasútforgalmat akadályozó figyelmeztető sztrájkot tart a német vasúti és közlekedési szakszervezet, az EVG.
Vágólapra másolva!
Hétfőn figyelmeztető sztrájkot tart a német vasúti és közlekedési szakszervezet, az Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft - EVG.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet és a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság bértárgyalása szombaton szakadt meg, mivel

a 200 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet négy forduló után kilátástalannak ítélte meg az egyeztetést.

Az akciók első hulláma hétfő reggel 5.00-kor kezdődött, és főleg a legnagyobb lakosságú tartományt, a csaknem 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliát érinti. A tartományi székhelyen, Kölnben komoly fennakadások voltak a vonatközlekedésben.

Járatinformációra várnak utasok százai a kölni főpályaudvaron 2018. december 10-én, amikor a reggeli órákban vasútforgalmat akadályozó figyelmeztető sztrájkot tart a német vasúti és közlekedési szakszervezet, az EVG Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A legnagyobb német tartományban a vonat helyett autóval munkába igyekvő ingázók révén 200 kilométer hosszúságban keletezett torlódás a Észak-Rajna-Vesztfáliában útjain.

Kölnben ezrek rekedtek a főpályaudvaron, annak ellenére, hogy az EVG a múlt hétvégén előre bejelentette a mai figyelmeztető sztrájkját,

amelyben több mint 150 ezer dolgozójuk vesz részt Németország-szerte.

Rengeteg vonatjárat el sem indult, vagy csak jelentős, egy-két órás késéssel indult el.

Tájékoztatást kér a személyzet tagjától egy utas a kölni főpályaudvaron. A bérkövetelő munkabeszüntetés a helyi, a regionális és a távolsági személyszállítást és a teherszállítást is érinti

Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az EVG 3,5 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, de a DB 2,5 százalékos emelést ajánlott, és 24 hónap helyett 29 hónapra kívánja megkötni a megállapodást, amit a szakszervezet szintén elutasít.

Az EVG korábban jelezte, hogy a hétfői figyelmeztető sztrájkokat akkor is megtartják, ha a DB időközben új ajánlattal áll elő, de utána hajlandóak folytatni a tárgyalást, és még az idén meg akarják kötni a megállapodást.

A 9 órakor véget ért négyórás figyelmeztető sztrájk után fokozatosan áll helyre a menetrend, és egész nap késésekre és járatkimaradásokra kell számítani

- közölte a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság.

Kiszivárgott információk szerint hétfőn délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a DB és az EVG vezetői.