Vágólapra másolva!
Ízekre szedte, majd porrá zúzta francia ellenfelét a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga B-csoportjában, mert 28 ponttal, 80-52-re legyőzte a Carolo Flammes együttesét. A remek csapatmunka és a védekezés diadala volt ez az Euroliga-meccs Sopronban.

Határ Bernadett nélkül, de Tina Jovanoviccsal a fedélzeten kezdte meg a Carolo elleni meccset a Sopron. Határ az új évben szenvedett kisebb térdsérülést, az ő szereplésével most pár hétig nem lehet számolni. A talpsérüléséből lassan felépülő Fegyverneky Zsófia nem volt ott a kezdőben, de azt lehetett tudni, hogy játszani fog ezen a fontos összecsapáson.

A spanyol Casas ősszel még a Carolo színeiben kosarazott Forrás: FIBA

Négy perc sem telt el a meccsből, de a Carolo edzője máris időt kért. A Sopron védjegyének számító kőkemény védekezés ezúttal is működött, 5-0-lal, majd 10-4-el indította el a meccset a magyar bajnok, az első 10 pontból kettő távoli dobásból született hárompontos volt. Igaz, ebből a fajtából a franciák is berámoltak kettőt, egyet az időkérés után - ezzel tartotta magát ekkor a gall csapat.

Az első negyed végére a Sopron masszív játékkal 10 pontos előnyt épített fel - voltak egészen gyönyörű támadásai a magyar csapatnak.

A legszebb az volt, amikor egy, a pályát átívelő hosszú indítást Turner váltott két pontra. Nem csoda, hogy a francia edző, Romuald Yernaux egyre vehemensebben ostorozta együttesét, amely nem tudott mit kezdeni a sárga-zöldben játszó Sopron játékával. A Carolo amerikai játékosa, Hailey Peters volt az egyetlen, aki tudta tartani a lépést a magyarok által diktált ritmussal.

Amanda Zahui (sárga mezben) küzd a labdával Forrás: FIBA

A második negyed elején Tina Jovanovics is pályára lépett - nemzetközi meccsen ebben az idényben először. Aztán Fegyverneky Zsófia is megérkezett. Jovanovics mindjárt beköszönt egy duplával (24-16), majd 10 másodperc alatt begyűjtött két személyi hibát. Az első negyedhez képest döcögősebb lett a meccs, nem is sikerült ekkor tovább növelni az előnyt. Sok volt az elhibázott dobás, vártuk, hogy valaki lendítse át a holtponton a Sopront.

A 19. percben előbb Crvendakics, majd Amanda Zahui tette meg ezt egy-egy triplával, 34-22, az eddigi legnagyobb különbség alakult ki - pont a nagyszünet előtt, vagyis a lehető legjobbkor.

Casas sem akart lemaradni, ő egy dudaszós hármast vágott be, 37-22. A franciák annyira megzavarodtak, hogy a bekapott kosár után azonnal odavertek Zahuinak, aki köszönte szépen, bedobta mindkét büntetőt. 39-23, elképesztő fordulatot hozott a második negyed utolsó két perce. Mert Crvendakics még a negyed utolsó másodpercében is bevágott egy hármast, így 42-25-ös állással indult a nagyszünet. Ezt a tíz percet 20-11-re nyerte meg a Sopron Basket.

Tina Jovanovics (a labdával) visszatért a Sopronba Forrás: FIBA

Innentől fogva a Sopronról lekerült minden teher, a második félidőben akár teljesen porrá zúzhatta a franciákat. Az egy félidő alatt kapott 25 pont megint az extra védekezésnek volt köszönhető. A második félidő kemény soproni támadásokkal indult, a Carolo viszont nem adta fel és két triplát is bevágott (50-33). Ezzel nagy dobópárbaj alakult ki a mérkőzésen .

Turner és Dupree elképesztő összjátéka után 54-35 lett az állás, ez tényleg szemrevaló, tetszetős soproni támadás volt. Majd amikor Turner újabb hármassal jelentkezett, a Sopron átlépte a húsz pontos határt, 57-35 volt ekkor az állás. A közönség egy része "edzőmeccs, edzőmeccs" kiáltással hozta a franciák tudtára, hogy mit gondol a látottakról.

A sárga mezes Sopron a harmadik negyedben sem hagyta kibontakozni a Carolo Basket csapatát Forrás: FIBA

61-39-es magyar vezetéssel indult a negyedik negyed, a harmadikat 19-14-re nyerte meg a Sopron. Casas megoldásai gálameccset varázsoltak, már a 34. percben járt a meccs, de a Carolo még mindig nem érte el a 40 dobott pontot. Aztán egy perccel később változott a helyzet, mert az ellenfél dobott két duplát, de húsz ponton belülre ekkor sem tudott jönni a Carolo.

Casas pedig meg akarta nekik mutatni, hogy kár volt őt szabadlistára tennie a franciáknak.

Egy vajpuha tripla, 68-43, ez már elképesztő különbség volt. Még akkor is, ha az ellenfél a negyedik negyedre megtalálta a dobóformáját, de ehhez az is kellett, hogy a Sopron ekkor már szellősebben védekezzen.

A 37. percre Casas már a Sopron legjobb dobójaként 16 pontnál járt, igaz, a túloldalon Peters 17-nél. Jovanovics is kapott két szép labdát, csakhogy emlékezetes legyen a visszatérése, az utolsó két perc pedig igazi soproni örömjátékot hozott. Ekkor már Czukor Dalma is pályára lépett a fiatalok közül, Dubei Debóra meg - biztos, ami biztos - bevágott egy hármast (78-52). A soproni közönség felállva ünnepelt, volt mit.

A vége 80-52, óriási diadal.

Roberto Iniguez ad eligazítást Fegyverneky Zsófiának Forrás: FIBA

A Sopron Basket tehát megszerezte ötödik győzelmét az Euroligában. Egy hét múlva Athénban a nyeretlen Olimpiakosz Pireusz ellen lehet folytatni a nagyszerű sorozatot.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 8. forduló: Sopron Basket - Carolo Flammes (francia) 80-52 (22-14, 20-11, 19-14, 19-13)

Roberto Iniguez, a Sopron edzője elégedett volt a nagy siker után:

Kollégája, Romulad Yernaux, a Carolo Flammes trénere így látta a mérkőzést:

"Nagyon nehéz meccs volt, a Sopron fizikálisan szétszedett bennünket. Az első féldiő végén a magyar csapat olyan villámhajrát mutatott be, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Mindent megpróbáltunk, semmi sem sikerült."