A haladás gátja lehet az egyszemélyi vezetés

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
A 200 millió forint feletti árbevételű hazai kis- és középvállalkozások fele túlságosan centralizált, és szervezetlen struktúrát mutat a Budapest Bank kutatása szerint. A cégek fele a folyamatait nem szervezi tudatosan, azt a napi történések alakítják. A legtöbb helyen a tulajdonos-ügyvezető mellett nem dolgozik más a vállalat irányításán, így ha ő hiányzik, megakad a munka.
Vágólapra másolva!

A Budapest Bank 500 céget érintő kutatásában megkérdezett vezetők 52 százaléka bevallotta, hogy nála a szervezet felépítése és működése jellemzően nincs előre megtervezve és optimalizálva, az a napi munka és történések során fokozatosan alakult ki. Ezzel összecseng az is, hogy nem hoztak létre külön vezetői pozíciókat az egyes területekre, hanem a legtöbb irányítói feladat a cégtulajdonosra hárul.

A vállalatok közel negyedénél a tulajdonos-ügyvezető az egyetlen, aki felsővezetői pozícióban működik.

Gazdasági és pénzügyi vezető több cégnél is van (40 százalék), de értékesítési vezetőt már csak 24 százalék tud felmutatni. A kulcsügyfelekkel a kkv-k harmadánál kizárólag a tulajdonos tartja a kapcsolatot, és ugyanilyen arányban hárul az első számú vezetőre a napi munka szervezése és felügyelete is.

Összességében alig van olyan vezetési, tervezési feladat és döntés, amibe a vezető ne folyna bele személyesen Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Egy induló cégnél ez természetes, ám ahogyan nő és bővül a vállalkozás, úgy válik az egyszemélyi vezetés mind kockázatosabbá és rosszabb hatékonyságúvá. Az induló szakaszban érhető, hogy mindent az ötletgazda felügyel, hiszen ő az, aki tudja, mit is akar az adott tevékenységgel – ráadásul forrás sincs menedzsmentre.

Később azonban könnyebben megy a munka csapatban. Egyrészt – ahogyan a pénzügyi igazgatásnál többé kevésbé működik is – a szakértő vezető jobban ért az adott feladathoz, másrészt egyre több az elvégzendő munka. Ha pedig a cégvezető-tulajdonos végez minden efféle munkát, akkor nem marad ideje arra, ami valójában a feladata lenne. Ez pedig a cég irányítása, menedzselése.

Sokkal hatékonyabb lesz a cég, ha a cégvezető valóban vezeti azt, az operatív feladatokat pedig rábízza a hozzáértőkre.

Így minden munkafolyamatra elegendő idő és energia lesz. Ez azért is fontos, mert a túlzottan központosított cégeknél hatalmas kockázatot jelent a cégvezető kiesése. Ha beteg lesz, ki fogja helyettesíteni? Ki hozza meg a döntéseket, ki ír alá? Sokkal megnyugtatóbb a helyzet, ha a cégvezető időleges kiesése nem gátolja meg a cég működését.